Kvinne på fortau med telefon

Sjekk innholdet i maten

Lurer du på hvor mye fett eller sukker det er i ulike matvarer? Gode verktøy og oversikter finner du gratis på nett.

Det finnes flere tjenester som du kan laste ned og bruke gratis. Noen av programmene krever at du setter deg inn i brukerveiledningen, men de fleste er ganske enkle. Her er tips om noen nyttige verktøy.

Matvaretabellen

Matvaretabellen er utgitt av Helsedirektoratet og Mattilsynet og finnes i bokform som kan kjøpes. På nett kan du søke opp og finne næringsinnhold i flere matvarer samtidig. Du kan på en enkel måte sammenligne næringsinnholdet i matvarene. Matvaretabellen finner du her.

Kostplanleggeren

I høst ble programmet Mat på data erstattet med et kostberegningsprogram som heter Kostplanleggeren. Det er Mattilsynet og Helsedirektoratet som har ansvaret for denne nettsiden. Du må registrere deg, men bruken er gratis. Her kan du sammenligne næringsinnholdet i ulike matvarer og oppskrifter, eller du kan legge inn alt det du spiser i løpet av dagen og se om du får i deg nok vitaminer og mineraler. Du finner kostholdsplanleggeren her.

Test frokosten din

Hvis du vil ha en rask vurdering av frokosten din, så har Opplysningskontoret for meieriprodukter laget et enkelt program for det. Da får du også en kommentar til dine valg. Test din frokost på melk.no. Samme sted finner du også kalsiumkalkulatoren og andre interessante verktøy.

Tabeller og oversikter

Hvis du leter etter kaloritabeller og matvareoversikter, kan du gå inn på nettsiden matoppskrift.no Der finner du blant annet oversikter over tilsetningsstoffer, tabeller for fett, glykemisk indeks og karbohydrater.
 
 

Melkefritt krever kunnskap

Uansett hva årsaken er til at du kutter ut melk, så er det viktig å lære deg hvordan du kan få dekket behovet for næringsstoffer på en melkefri kost. Dette kan i seg selv være en stor utfordring fordi melk er en viktig kilde til mange av næringsstoffene i vårt kosthold.

Lettost gir de samme næringsstoffene som "vanlig" ost

Lettostene gir deg akkurat de samme næringsstoffene som originalosten - bare mindre fett. Det er heller ikke noen ekstra tilsetningsstoffer i osten for å erstatte fettet.

10 tips for billig og sunn mat

Bruk opp maten du kjøper! Følger du dette og 9 andre smart råd, kan det være mye å spare i matbudsjettet.