Mor med barn spiser frokost

Melkefett – spiselig likevel?

Ernæringsforskning fra 1960-tallet viste at den høye forekomsten av hjerte- og karsykdom i den vestlige befolkningen skyldtes at vi spiste for mye mettet fett. Nyere forskning har imidlertid ikke kunnet bekrefte at det er noen sammenheng mellom mettet fett og hjerte- og karsykdom.

Melkefett har et høyt innhold av mettet fett og har derfor lenge vært sett på som en «versting» i kostholdet. Helsemyndigheter verden over har derfor anbefalt at man skal spise magre meieriprodukter.

Hva er det med fettet?

Du har kanskje sett noen av disse overskriftene i norske eller utenlandske medier i det siste: «Melkefett bedre enn sitt rykte», «Da forskerne og ekspertene tok feil» og «Spis smør!». Flere har stilt seg spørsmål ved om kostrådene bør endres.

Melkefett har "nøytral" effekt

Nyere forskning på store befolkningsgrupper har ikke kunnet bekrefte at det er noen sammenheng mellom mettet fett og hjerte- og karsykdom. I tillegg er man blitt klar over at årsakssammenhengen rundt hjerte- og karsykdom er mer kompleks enn det man trodde på 1960-tallet da kolesterolhypotesen oppsto. Nyere studier har heller ikke kunnet dokumentere at det er en sammenheng mellom inntak av fete meieriprodukter og hjerte- og karsykdom. Mye tyder på at melkefett verken er bra eller dårlig for hjertet, men heller nøytralt.

Hva mener TINE om dette?

TINE ønsker å tilby et bredt utvalg av produkter som tilfredsstiller alle forbrukeres behov uavhengig av deres syn på  mettet fett. Det finnes derfor både magre, lettere og fete produkter i sortimentet.TINE tar innover seg at det med det kunnskapsgrunnlaget som finnes i dag er vanskelig å gi kostråd til en hel befolkning. Det vil være stor variasjon i individuelle behov, og det er ikke TINEs rolle å gi kostråd.

Ønsker matvarebasert forskning

Vi spiser matvarer og ikke næringsstoffer, og et variert kosthold er viktig. Melkeprodukter, spesielt ost, inneholder positive ting som ser ut til å virke motsatt av den ugunstige effekten som enkelte av de mettede fettsyrene i melkefettet har på kolesterolet. Hvis man skal erstatte det mettede fettet med noe annet, er det enighet blant forskerne om at flerumettet fett fra fisk er det beste. Det er ikke noen selvfølge at vi spiser mer fisk som følge av råd om en reduksjon i inntaket av mettet fett. Det er svært uheldig å erstatte det mettede fettet med såkalte raske karbohydrater. Selv om det skal mer forskning til før man endrer rådet om å begrense mettet fett som sådan er det positivt at bildet blir stadig mer nyansert.  

Artikkelen står på trykk i Melkedråpen nr 1 2015