Tre barn lager taco

Mat med færre kalorier

Har du prøvd de lettere alternativene til rømme som finnes i butikkhyllen? Du kan fint lage god mat med færre kalorier.


Butikkhyllene er fulle av ulike matlagingsprodukter. Bare TINE alene har over 20 varianter av rømme, crème fraiche, fløte, Kesam® og cottage cheese. De finnes med ulikt fettinnhold og i forskjellige smaker.

Hva er best til matlaging?

Det er ikke alltid så lett å vite hvilket produkt som egner seg best til det du skal lage. En enkel tommelfingerregel når du skal lage mat er å velge et lettere alternativ innenfor den samme produktgruppen. Bruk for eksempel lettmelk i stedet for helmelklettrømme 10% i stedet for lettrømme 18% osv.

Fløte

Hvis du velger matfløte med 20% fett  i stedet for kremfløte (38%) sparer du kalorier, men får likevel fortsatt en god smak. Det finnes også en matfløte med 10% fett.  Er du glad i noe godt til bær eller frukt, kan du kanskje velge Kesam® vanilje  istedenfor fløte eller vaniljesaus?

Lettere rømmevarianter

Ønsker du å kutte ned på fettinntaket, har du kommet langt bare ved å bruke lettrømme istedenfor seterrømme. Lettrømme inneholder 18 % fett, mens seterrømme har 35 %. Lettrømme 10 % har omtrent halvparten så mye fett som lettrømme 18%.

Lettere Crème Fraîche

Vanlig lettrømme tåler ikke koking og kan lett skille seg. Derfor har TINE en lettere variant av crème fraîche med 18% fett. Den tåler varme og kan brukes i varme retter på lik linje med vanlig crème fraîche. Den passer utmerket til sauser, gryteretter, dressinger og desserter. Det finnes også en lett Creme Fraiche 10%

Kesam® - den magreste

Kesam® er gode alternativer til rømme enten du velger Kesam original med 8 % fett, eller mager kesam som kun inneholder 1 % fett og er merket med Nøkkelhull. Kesam passer i de fleste matretter, spesielt til paier, dressinger og alle typer bakverk. Erstatter du halvparten av smøret i en paideig med Kesam®, får du en magrere pai. Gjærbakst og annet bakverk blir dessuten saftigere og holder seg lengre. Bruker du Kesam® i dressingen får du en mager dressing uten at den blir tynn. Kesam® egner seg også ypperlig til dip og kalde sauser. Det finnes også Kesam vanilje og Kesam Lime med 7,4 prosent fett og 5% tilsatt sukker som passer godt til desserter og frukt. Kesam® vanilje mager inneholder kun 0,7 % fett.

Se oversikt over TINE Matlagingsprodukter

Oppskrifter på litt sunnere middager

 

Melkefritt krever kunnskap

Uansett hva årsaken er til at du kutter ut melk, så er det viktig å lære deg hvordan du kan få dekket behovet for næringsstoffer på en melkefri kost. Dette kan i seg selv være en stor utfordring fordi melk er en viktig kilde til mange av næringsstoffene i vårt kosthold.

Lettost gir de samme næringsstoffene som "vanlig" ost

Lettostene gir deg akkurat de samme næringsstoffene som originalosten - bare mindre fett. Det er heller ikke noen ekstra tilsetningsstoffer i osten for å erstatte fettet.

10 tips for billig og sunn mat

Bruk opp maten du kjøper! Følger du dette og 9 andre smart råd, kan det være mye å spare i matbudsjettet.