Gutt drikker melk fra glass

Hvorfor skolemelk?

Melk er en viktig kilde til kalsium og jod, og er derfor spesielt viktig for barn og ungdom. En kartong skolemelk dekker ca 1/3 av barnets daglige kalsiumbehov.

Det er i  barne- og ungdomsårene man legger de beste forutsetningene for et sterkt skjelett som skal vare gjennom hele livet. Da er det viktig å ha alle byggesteinene tilgjengelig. Som en del av et balansert kosthold og en aktiv livsstil bidrar kalsium, fosfor og protein til at bein og knokler utvikler seg normalt. Melk er en viktig kilde til kalsium og er derfor spesielt viktig for barn og ungdom når skjelettet utvikles. Hvis melken er tilsatt vitamin D, vil kroppen ta opp kalsium mer effektivt. Vitamin D finnes det mye av i fet fisk og tran, men er også tilsatt i ekstra lettmelk og i de smaksatte variantene i skolemelkordningen.

Melkefritt krever kunnskap

For barn som ikke drikker melk, og i tillegg spiser lite ost og yoghurt, er det viktig å være ekstra oppmerksom. Da må man finne andre kilder til jod og kalsium i kosten, eller ta tilskudd. Spesielt jod er myndighetene bekymret for hvis meieriprodukter ikke er en del av det daglige kostholdet. Det kan være en utfordring å leve helt melkefritt. Ønsker du å sjekke om du får i deg nok kalsium, gå inn på kalsiumkalkulatoren på melk.no og test deg selv.

Skolemelkordningen sikrer at elevene får tilgang til kald melk på skolen hver dag. Ordningen baserer seg på råd fra Helsedirektoratet om at melk bør være en del av skolemåltidet. Melken er subsidiert og det er skolene som velger hvilke varianter de ønsker å tilby elevene.

Bestill skolemelk og se hvilke typer melk som kan bestilles på skolelyst.no (tidligere skolemelk.no)

Lær deg matpakkereglene

Hva er vel mer typisk norsk enn å lage og spise matpakke? Med våre regler får du noen råd på veien til den perfekte matpakken.

Bli en super matpakkesmører

Du kan glede deg til minst 190 matpakker per barn det neste skoleåret. Hvis du smører til både barn og voksne kan noen smarte tips på veien være greit.

Tips til sunnere matpakke

Det finnes mange ulike måter å lage en sunn og spennende matpakke på. Det trenger heller ikke å ta så lang tid å lage matpakke. Les Helsedirektoratet sine tips.