Produkter fra TINE uten tilsatt sukker

Zeroproduktene endrer navn til «UTEN tilsatt sukker»

Finner du ikke dine Zeroprodukter lenger? Fortvil ikke. Mange av våre Zeroprodukter er nå endret til «UTEN tilsatt sukker». Produktene vil ha den samme gode smaken som før.

Her finner du mer informasjon om endringen, samt komplett oversikt over hvilke produkter dette gjelder, og hvilke som fortsatt heter Zero. 

Bakgrunnen for denne endringen

I stadig flere produkter er det tilsatte sukkeret fjernet og erstattet med søtstoff. I 2017 vedtok mattilsynet av man ikke lenger kan kalle disse produktene Zero fordi produktene har et naturlig innhold av sukker fra melken eller frukt, så derfor heter de nå «UTEN tilsatt sukker».

Melk inneholder melkesukker

Alle produkter som inneholder melk, har et naturlig innhold av melkesukker. Det er ca 4,5 gram sukkerarter i vanlig melk og i yoghurt er det ca 5 gram melkesukker. I fruktyoghurt bidrar også frukt og bær med fruktsukker.

Hva regnes som tilsatt sukker?

Det er det tilsatte sukkeret helsemyndighetene vil at vi skal få i oss mindre av. Tilsatt sukker er for eksempel honning, sirup, fruktjuicekonsentrat og hvitt bordsukker. I de fleste smaksatte produktene erstattes det tilsatt sukkeret med søtstoff, men ingen regel uten unntak. I Litago Uten sjokolademelk er det ikke tilsatt søtstoff heller.

Hvilke produkter som har endret navn, og hvilke som heter det samme som før

Alle meieriproduktene UTEN tilsatt sukker har et naturlig innhold av sukker fra melk og eller frukt og er søtet med søtstoff. TINE har endret merkingen fra ZERO til «UTEN tilsatt sukker», slik at det fremdeles skal være enkelt for deg å ta gode valg.

Produkter uten tilsatt sukker, tilsatt søtstoff

Produkter uten tilsatt sukker eller søtstoff

Produkter uten tilsatt sukker, tilsatt søtstoff og som fortsatt kalles Zero

Søtstoff i mat og drikke

Søtstoffer brukes i mat og drikke for å gi søtsmak uten å bidra med kalorier. Utfra hva nordmenn får i seg, er mengde søtstoff godt innenfor de grensene som er trygge.

Aspartam er nøye vurdert

Mattilsynet godkjenner bruk og grenseverdier for aspartam og andre søtstoffer i Norge. Alle studier som holder god kvalitet vurderes løpende. Ingen nordmenn når opp til maksgrensene som er satt for søtstoff.

Er Stevia naturlig?

Når steviabladene blir til steviolglykosid (E 960) er det ikke lenger naturlig. Søtstoffet er da like "kunstig" og deklareres på samme måte som de andre godkjente søtstoffene.