Barn som spiser Sprett Yoghurt

Vitamin D + kalsium = sant

Kalsium er den viktigste byggesteinen i skjelettet. For at kroppen skal klare å ta opp og nyttiggjøre seg kalsium, trengs det vitamin D. Vitamin D finnes naturlig kun i noen få matvarer.

Det er i barne- og ungdomsårene vi legger de beste forutsetningene for et sterkt skjelett som skal vare gjennom hele livet. Da er det viktig å ha alle byggesteinene tilgjengelig. Vitamin D er viktig for at kalsium skal omsettes normalt i kroppen, og for å bygge opp og vedlikeholde et sterkt skjelett. Mat med vitamin D er derfor viktig i barns kosthold sammen med kalsium.

Mange barn får for lite vitamin D

Mye kan tyde på at de fleste barn får i seg for lite vitamin D, særlig hvis de ikke tar tilskudd som tran eller Sanasol. Vitamin D finnes naturlig bare i noen få matvarer. Tran og fet fisk som makrell, sild og laks er de matvarene i norsk kosthold som bidrar mest med vitamin D. Sprett® Yoghurt PLUSS + og Ekstra lettmelk er noen av matvarene som tilsatt vitamin D. Selv om yoghurt og melk ikke bidrar med like mye som fisk, beskytter det mot alvorlig mangel. Selv om barn får tilskudd, er det ingen fare for å få i seg for mye vitamin D.

For barn som spiser lite fisk, kan det være nødvendig med tilskudd. Sola er den beste kilden til vitamin D.

Når solen treffer huden, dannes det vitamin D. I Norge står sola for lavt på himmelen store deler av året til at det dannes nok. Personer med mørk hud danner mindre vitamin D enn de som er lyse i huden. Myndighetene anbefaler at alle tar tran eller annet vitamin D-tilskudd hele året.

Kalsium i mat og drikke

Meieriprodukter bidrar med ca. 70 % av kalsiuminntaket hos norske barn. Kalsium er ett av de mineralene vi trenger å få tilført daglig gjennom maten. De fleste små barn drikker melk i hverdagskostholdet, men både allergi og intoleranser gjør at flere kutter ned på melken til fordel for andre drikker. Å drikke melk til brødmåltidene er en god vane, og myndighetene anbefaler mager melk.

Kilder: Utviklingen i norsk kosthold 2010, Ungkost 2000, og Norkost 1997.

 

Smaksatt Tinemelk uten tilsatt sukker eller søtstoff

Er det mulig å lage en smaksatt melk uten tilsatt sukker eller søtstoff, som smaker så godt, spør du? Ja, svarer vi.

Tilsatte vitaminer og mineraler

Som en av Norges største leverandører av matvarer ønsker TINE å ha et ansvarlig og bevisst forhold til hvilke produkter som tilsettes vitaminer, mineraler eller andre stoffer.