brødskiver, melk og frukt

Nøkkelråd for sunt kosthold

Helsedirektoratet står bak "Nøkkelråd for et sunt kosthold". Det er myndighetenes råd for hvilke matvarer og hvilke mengder vi bør spise for å opprettholde en god helse.

Til grunn for Helsedirektoratets kostråd ligger en omfattende gjennomgang av all tilgjengelig forskningslitteratur om sammenhenger mellom mat og helse, gjennomført av Nasjonalt råd for ernæring.

Fra næringsstoffer til mat

Jobber du med mat og kosthold vet du kanskje at protein bør utgjøre 10-20% av energiinntaket, at du bør få i deg ca 800 mg kalsium hver dag, høyst 10 energiprosent bør komme fra sukker osv.

Slike anbefalinger er et nyttig verktøy for de som jobber med ernæring, men har liten verdi for mannen i gata. Det er tross alt mat, ikke næringsstoffer vi legger på tallerkenen. Myndighetenes kostråd gir nå konkrete og praktiske råd om hvilke matvarer vi bør spise, og i hvilke mengder.

Spis variert

Rådene fra myndighetene byr ikke på noen store overraskelser: Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk. Velg gjerne nøkkelhullmerkede matvarer. I tillegg bør vi begrense inntaket av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og tilsatt sukker.

Les mer om kostrådene på helsenorge.no

Melkefritt krever kunnskap

Uansett hva årsaken er til at man kutter ut melk, er det viktig å vite hvordan man kan dekke behovet for næringsstoffer. Det kan være utfordrende fordi melk bidrar med en stor andel av kalsium og jod i norsk kosthold.

Lettost gir de samme næringsstoffene som "vanlig" ost

Lettostene gir deg akkurat de samme næringsstoffene som originalosten - bare mindre fett. Det er heller ikke noen ekstra tilsetningsstoffer i osten for å erstatte fettet.

10 tips for billig og sunn mat

Bruk opp maten du kjøper! Følger du dette og 9 andre smart råd, kan det være mye å spare i matbudsjettet.