Smilende gutt som drikker melk

Melk er viktig for barn

Barn har et høyt aktivitetsnivå samtidig som de vokser. Dette betyr at de har stort behov for næringsstoffer og at maten de spiser bør ha høy næringsmessig kvalitet.

Meieriprodukter er den viktigste kilden til kalsium og jod i det norske kostholdet, og hos barn også en god kilde til blant annet energi, protein, B12 og riboflavin.

For vekst og utvikling

Tre porsjoner meieriprodukter hver dag sikrer barn over ett år et næringsrikt bidrag i kosten. En porsjon kan være et glass melk, en yoghurt eller en brødskive med ost. Også barn anbefales å velge magre varianter av meieriprodukter. De magre variantene har like mye vitaminer og mineraler, men mindre fett og kalorier. Hvis du har mistanke om at barnet reagerer på melk, er det viktig å undersøke om det er laktoseintoleranse eller melkeallergi.

Viktig for å få nok kalsium

Melkeprodukter bidrar med ca. 70 % av kalsiuminntaket hos norske barn. De fleste små barn drikker melk i hverdagskostholdet, men mange unge kutter ned på melken til fordel for andre drikker. En del unge får mindre kalsium enn anbefalt i kostholdet. Å drikke melk til brødmåltidene er en god vane, og myndighetene anbefaler mager melk til et sunt skolemåltid. En skolemelk (2,5 dl) bidrar med minst 30 % av anbefalt daglig inntak av kalsium.

Hva gjør jod?

Melk bidrar med ca 60% av jodinntaket hos norske barn. Jod er viktig for normal funksjon av skjoldbruskkjertelen som produserer stoffskiftehormoner. Ved jodmangel kan stoffskiftet bli forstyrret, og man kan utvikle struma. Stoffskiftehormonene bidrar også til normal hjernefunksjon, normal funksjon av nervesystemet og til å vedlikeholde huden.

Les mer om myndighetenes kostråd om meieriprodukter.

Så aktive bør barn være daglig

Regelmessig fysisk aktivitet er nødvendig for normal vekst og utvikling og god helse blant barn og unge. Her er myndighetenes anbefalinger for skolebarn.

Vet du hvorfor melk er viktig for barn i vekst?

Mange vet at melk er viktig for barn i vekst, men vet du egentlig hvorfor?

Barn trenger jern

Barn i vekst har behov for jern, og mye tyder på at mange barn får i seg for lite jern. I gamle dager inneholdt all brunost jern, men nå finnes det bare i barneprodukter. Nå er jernet endelig tilbake! Velg Junior Fløtemysost.