Tre barn lager taco

Mat med færre kalorier

Har du prøvd de lettere alternativene til rømme som finnes i butikkhyllen? Du kan fint lage god mat med færre kalorier.


Butikkhyllene er fulle av ulike matlagingsprodukter. Bare TINE alene har over 20 varianter av rømme, crème fraiche, fløte, Kesam® og cottage cheese. De finnes med ulikt fettinnhold og i forskjellige smaker.

Hva er best til matlaging?

Det er ikke alltid så lett å vite hvilket produkt som egner seg best til det du skal lage. En enkel tommelfingerregel når du skal lage mat er å velge et lettere alternativ innenfor den samme produktgruppen. Bruk for eksempel lettmelk i stedet for helmelklettrømme 10% i stedet for lettrømme 18% osv.

Fløte

Hvis du velger matfløte med 20% fett  i stedet for kremfløte (38%) sparer du kalorier, men får likevel fortsatt en god smak. Det finnes også en matfløte med 10% fett.  Er du glad i noe godt til bær eller frukt, kan du kanskje velge Kesam® vanilje  istedenfor fløte eller vaniljesaus?

Lettere rømmevarianter

Ønsker du å kutte ned på fettinntaket, har du kommet langt bare ved å bruke lettrømme istedenfor seterrømme. Lettrømme inneholder 18 % fett, mens seterrømme har 35 %. Lettrømme 10 % har omtrent halvparten så mye fett som lettrømme 18%.

Lettere Crème Fraîche

Vanlig lettrømme tåler ikke koking og kan lett skille seg. Derfor har TINE en lettere variant av crème fraîche med 18% fett. Den tåler varme og kan brukes i varme retter på lik linje med vanlig crème fraîche. Den passer utmerket til sauser, gryteretter, dressinger og desserter. Det finnes også en lett Creme Fraiche 10%

Kesam® - den magreste

Kesam® er gode alternativer til rømme enten du velger Kesam original med 8 % fett, eller mager kesam som kun inneholder 1 % fett og er merket med Nøkkelhull. Kesam passer i de fleste matretter, spesielt til paier, dressinger og alle typer bakverk. Erstatter du halvparten av smøret i en paideig med Kesam®, får du en magrere pai. Gjærbakst og annet bakverk blir dessuten saftigere og holder seg lengre. Bruker du Kesam® i dressingen får du en mager dressing uten at den blir tynn. Kesam® egner seg også ypperlig til dip og kalde sauser. Det finnes også Kesam vanilje og Kesam Lime med 7,4 prosent fett og 5% tilsatt sukker som passer godt til desserter og frukt. Kesam® vanilje mager inneholder kun 0,7 % fett.

Se oversikt over TINE Matlagingsprodukter

Oppskrifter på litt sunnere middager

 

Trenger vi kosttilskudd?

Når vintermørket gjør sin inntreden kan det være vanskeligere å komme seg ut på trening i kulden. Man kan få en følelse av at det trengs ekstra påfyll, for eksempel tilskudd av vitaminer eller mineraler. Men har vi egentlig behov for det?

Melkefritt krever kunnskap

Uansett hva årsaken er til at du kutter ut melk, så er det viktig å lære deg hvordan du kan få dekket behovet for næringsstoffer på en melkefri kost. Dette kan i seg selv være en stor utfordring fordi melk er en viktig kilde til mange av næringsstoffene i vårt kosthold.

Lettost gir de samme næringsstoffene som "vanlig" ost

Lettostene gir deg akkurat de samme næringsstoffene som originalosten - bare mindre fett. Det er heller ikke noen ekstra tilsetningsstoffer i osten for å erstatte fettet.