Familie spiser frokost

Dette spiser nordmenn

Kostholdsundersøkelsen Norkost 3 viser hva nordmenn spiser. Den er basert på intervjuer med totalt 1787 nordmenn i løpet av 2010 og 2011. Fortsatt spiser vi for lite frukt og grønt, fullkorn og fisk.

Kunnskapen om hva nordmenn spiser får vi fra landsomfattende kostundersøkelser. Norkost 3 er den tredje i rekken gjennomført blant den voksne befolkningen i alderen 18-70 år i Norge. Undersøkelsen ble utført av Universitetet i Oslo, Mattilsynet og Helsedirektoratet i perioden 2010-2011.

Norkost 3

Hovedresultatene viser at vi nordmenn fortsatt spiser for lite grønnsaker, frukt og bær, fullkorn og fisk. Det gjennomsnittlige inntaket av energi for menn var 2605 kcal/dag og 1912 kcal/dag for kvinner. Andelen energi fra fett, protein og karbohydrater var lik for menn og kvinner med henholdsvis 18 % fra protein, 34 % fra fett og 43-44 % fra karbohydrater.

Viktige kilder til næringsstoffer

De viktigste kildene til protein i det norske kostholdet er kjøttprodukter og brød. Smør/margarin/olje totalt, ost og kjøttprodukter er de viktigste kildene til både mettet fett og enumettet fett. De viktigste kildene til flerumettet fett er smør/margarin/olje, majones/dressing og brød. Brød var den viktigste kilden til karbohydrater og saft og brus den viktigste kilden til tilsatt sukker.

Følger vi anbefalingene fra Helsedirektoratet?

Totalt sett viser undersøkelsen at bare  22 % av mennene og 25 % av kvinnene spiste "5 om dagen". Av deltakerne var det bare 27 % av mennene og 25 % av kvinnene som spiste nok grove kornprodukter . Bare 29 % av mennene og 31 % av kvinnene spiste nok fisk i forhold til anbefalingen. Gjennomsnittlig inntak av vitaminer og mineraler var stort sett i samsvar med anbefalingene, med unntak av vitamin D og folat hos begge kjønn.

Utdanning og røyking påvirker hva vi spiser

Kvinner og menn med universitet- eller høyskoleutdannelse spiser mer kornvarer, grønnsaker, frukt og bær og drikker mer juice, te og vin enn de med lavere utdanning. Derimot drakk de med lavest utdanning mer saft og brus . Ikke røykere spiser mer grønnsaker, frukt, bær og te enn røykere. Hele rapporten (Norkost 3) kan du lese på Helsedirektorates nettside.

Melkefritt krever kunnskap

Uansett hva årsaken er til at man kutter ut melk, er det viktig å vite hvordan man kan dekke behovet for næringsstoffer. Det kan være utfordrende fordi melk bidrar med en stor andel av kalsium og jod i norsk kosthold.

Lettost gir de samme næringsstoffene som "vanlig" ost

Lettostene gir deg akkurat de samme næringsstoffene som originalosten - bare mindre fett. Det er heller ikke noen ekstra tilsetningsstoffer i osten for å erstatte fettet.

10 tips for billig og sunn mat

Bruk opp maten du kjøper! Følger du dette og 9 andre smart råd, kan det være mye å spare i matbudsjettet.