Ostefat

Trygg ost for gravide

Du får mange råd når du er gravid. Ett av dem er å ikke spise ost laget av upasteurisert melk. Bakterien man er mest redd for er listeria. Men hvordan kan du egentlig vite om osten er trygg?

Melk og meieriprodukter er en naturlig del av et sunt kosthold og er viktig også når man er gravid. Noen meieriprodukter kan dessverre inneholde uønskede mikrober som kan være skadelig for fosteret. Bakteriene man er mest redd for er listeria.

Risikoprodukter

Produktene du bør være forsiktig med som gravid er matvarer som oppbevares lenge i kjøleskap, og som skal spises uten videre oppvarming. Listeriabakterien vokser godt selv ved kjøleskapstemperatur, og drepes ved oppvarming til over 70 grader. Raket, røkt og gravet fisk, vakuumpakket kjøttpålegg og oster laget på upasteurisert melk er definert som særlige risikoprodukter. Bruk kun melkeprodukter som er laget av pasteurisert melk. Alle oster fra TINE kommer inn under denne kategorien. Les mer om temaet på matportalen

Listeria

Listeria monocytogenes er en bakterie som finnes overalt; i vann, jord og de fleste råvarer. Alle har vi fått i oss bakterien, men de færreste har merket noe til det. Listeria gir bare infeksjon dersom bakterieantallet er svært høyt, og selv da kan symptomene være diffuse. Selv om listeria er lite farlig for folk flest, er det enkelte grupper som kan bli alvorlig syke. Dette gjelder personer med dårlig immunforsvar, eldre, spedbarn og ikke minst gravide.

Mor kan smitte fosteret

Dersom mor blir smittet med listeria under svangerskapet, kan bakterien overføres fra mor til barn. Mens moren kun får svake influensasymptomer, kan barnet få alvorlige skader. Heldigvis er det svært sjelden man ser fosterskade grunnet listeria i Skandinavia. Det gis god informasjon om hvordan man kan unngå listeria i produkter gjennom god hygiene og streng kontroll i næringsmiddelindustrien. I tillegg er gravide flinke til å følge noen enkle forhåndsregler ved valg av matvarer.

Les på emballasjen

Alle TINEs oster er laget på pasteurisert melk. Pasteurisering betyr at melka varmes opp til ca. 72 grader i 15 sekunder. Dette tar knekken på listeriabakterier og eventuelle andre bakterier. Bruker du kun oster som er basert på pasteurisert melk, er det liten risiko for listeriainfeksjon. Du kan selv sjekke om melka er pasteurisert på varedeklarasjonen. Dersom melken er laget av upasteurisert melk skal det stå ’upasteurisert melk’ i ingredienslisten. Står det bare ’melk’ skal du kunne være trygg på at melken er pasteurisert.

Myke oster og muggost

Det har imidlertid blitt påvist listeria i myke og halvmyke oster - som for eksempel Brie og Camembert - og i muggoster som Gorgonzola, selv om disse er laget av pasteurisert melk. Listeria forekommer svært sjelden i disse ostene, men vil du være helt trygg, så unngå dem under svangerskapet. Hvis du likevel ønsker å spise myke muggoster, bør de være ferskest mulig. Antallet listeriabakterier øker over tid og kan være høy ved slutten av datostempelet.

Trygge oster

Alle andre typer ost anses å være trygge i forhold til listeria. Smelteost og kremoster av alle typer er trygt. Listeria trives heller ikke i hvitoster som for eksempel Norvegia og Jarlsberg, eller i brunost og parmesan. Disse ostene kan derfor trygt spises av gravide.

Ferskvaredisk

Noen butikker har også egen ferskvaredisk med importerte og lokale oster. Her kan det være både trygge og utrygge produkter. For å være på den sikre siden bør du velge de ostene som ligger i ferdig lukket emballasje fra produsent (altså de som ikke er oppdelt i butikken), og som ikke er laget av upasteurisert melk. Dette for å unngå eventuell overføring av listeria mellom pasteuriserte og ikke-pasteuriserte produkter når osten deles opp i butikken.