Gutt spiser yoghurt, foto: Paal Audestad kilde:

Bommer på sukkerinnholdet i yoghurt

Mange tror at yoghurt er sukkerbomber, men få har et forhold til hvor mye sukker det egentlig er snakk om. Er det virkelig så mye? Mange bommer når de blir bedt om å angi mengden tilsatt sukker i yoghurt.

I naturell yoghurt skal det aldri være tilsatt sukker, men det er tydeligvis ikke alle klar over. TINE stilte nylig spørsmålet: Hvor mye tilsatt sukker tror du det er i yoghurt naturell? Blant 600 personer var det bare 24 % som helt sikkert visste at naturell yoghurt ikke er tilsatt sukker. Over halvparten svarte at de trodde at naturell yoghurt var tilsatt et sted mellom 1 og 30 % sukker.

Bommer på sukkerinnholdet

I mindre fokusgrupper har vi spurt hva folk tenker om mengde tilsatt sukker i fruktyoghurt. Mange trodde yoghurten var tilsatt fra 10 % til over 40 % sukker. Da de fikk vite at fruktyoghurter i snitt er tilsatt mellom 6 og 7% sukker ble alle positivt overrasket og syntes det var lite. I dagens barneyoghurter er det ca 4 % tilsatt sukker, noe som betyr mer enn en halvering siden slutten av nittitallet. Svarene er overraskende og skyldes sannsynligvis mange negative oppslag i media om yoghurt og sukker. Finn ut hvor mye sukker TINEs yoghurter er tilsatt.

Hva betyr "hvorav sukkerarter"?

I næringsinnholdet står det – hvorav sukkerarter. Mange trekker da konklusjonen at sukkerarter betyr det samme som tilsatt sukker. Det er feil. I "hvorav sukkerarter" slås melkesukker, fruktsukker og vanlig sukker sammen. I en vanlig yoghurt er det ca 5 gram melkesukker per 100 gram. Hvis yoghurten har 12 gram karbohydrater, hvorav 12 g er sukkerarter, så er ca 5 gram av disse melkesukker. Resten kommer da fra frukt, bær og tilsatt sukker. Mange blir forvirret av begrepet "hvorav sukkerarter".