Hektisk hverdag , foto: Paal Audestad kilde:

Laktoseinnhold i meieriprodukter

Det er ulikt innhold av laktose i meieriprodukter. Det finnes mange produkter som personer med laktoseintoleranse kan bruke.

Visste du at alle faste modne oster som blant annet Norvegia® og Jarlsberg® er naturlig laktosefrie? I tillegg finnes det flere laktosereduserte produkter og mange laktosefrie produkter. Grensen for å kalle noe laktosefri er at det inneholder mindre enn 0,01 gram laktose per 100 gram vare. Det finnes flere metoder for å gjøre produktene laktosefrie. Enzymet laktase tilsettes ofte produktene, men fordi det inaktiveres i prosessen, blir det ikke merket i ingredienslisten. 

Laktoseinnhold i meieriprodukter

Familie spiser frokost, foto: Paal Audestad kilde:

Personer med laktoseintoleranse trenger ikke kutte ut alle meieriprodukter. Det kan lett bli for lite kalsium og jod i et kosthold uten meieriprodukter.

Alle faste modne hvite oster er naturlig laktosefrie, men brunost og prim inneholder mye laktose.

Produkter kan merkes laktosefrie hvis de inneholder mindre enn 0,01 gram laktose per 100 g. Det gjelder alle faste oster som Norvegia®, Jarlsberg®, Gräddost, Sveitser med flere.

TINE merker alle produkter som er laktosefrie. Sjekk alltid næringsinnholdet på baksiden.

Laktoseinnhold per 100 gram  
Fast moden ost (Norvegia m.fl.) < 0,01 g
Kremoster  2-3 g
Vanlig fløte (matfløte/kremfløte)  3-4 g
Vanlig melk (søt/syrnet)  4-5 g
Vanlig kesam (vanilje/naturell)  4-5 g
Vanlig yoghurt (frukt/naturell)  4-6 g
Brunoster 35-47 g

Allergier og intoleranser

Har du en allergi eller en intoleranse?

Hvis du reagerer på melk, er det viktig å finne ut om du har melkeproteinallergi eller laktoseintoleranse. Det betyr nemlig at du får helt forskjellige kostråd. Ved matallergi må du helt unngå det du ikke tåler. Små barn som er allergiske mot melk vokser det som regel av seg før skolealder. Ved overfølsomhet eller intoleranser er ikke immunystemet involvert og du tåler gjerne litt. Likevel kan symptomene være ubehagelige.