Steviaplante, foto: Yayimages.com

Hva er Stevia?

Søtstoffet steviolglykosid er godkjent for bruk i mat og drikke i Norge. Stevia er en plante med grønne naturlig søte blader. Søtstoffet, steviolglykosid (E 960), er et uttrekk , og dermed ikke det samme som den naturlige planten.

Stevia Rebaudiana er en plante som opprinnelig kommer fra Paraguay og har vært kjent helt tilbake til 1800-tallet. Tørkede blader av steviaplanten er 30-45 ganger søtere enn sukker, og inneholder ikke energi. Det presise navnet på søtstoffet som brukes er Steviolglykosid (E 960). Søtstoffet har en ganske karakteristisk smak og ettersmak. Mange mener at ettersmaken minner om lakris.

Hvor mye er trygt?

Steviolglykosider blir brutt ned i tarmen til steviol, som tas opp i blodet og transporteres til leveren. Akseptabelt daglig inntak (ADI) er satt til å være maks 4 mg steviolekvivalenter per kilo kroppsvekt per dag.

Grenseverdiene kan lett overskrides

På bakgrunn av grensen for ADI er maksimalt bruk på drikke satt til 80 mg/liter. Det er lett å overskride anbefalt grenseverdi hvis du ofte velger mat og drikke søtet med steviolglykosider. På markedet i dag finnes det både saft, syltetøy og pastiller som er søtet med steviosider. TINE har produktet Iskaffe Zero Latte.

Alt med måte

Vi vet foreløpig lite om langtidsvirkningen ved bruk av steviosid. Moderasjon i alt er å anbefale, enten det gjelder sukker eller søtstoffer. Folkehelseinstituttet har stilt spørsmål ved om stevia virkelig er det "sunne" sukkeret?