Syrnet melk i glass

Forskjellen på Biola®, Cultura®, kefir og kulturmelk

Vi har fire varianter av syrnet melk; Biola®, Cultura®, kulturmjølk og kefir. Selv om de har noen likheter, har de også svært forskjellige egenskaper. Ulikhetene handler blant annet om fettinnhold, syrekultur, økologi og vitamin D.

Mange er glad i syrnet melk, og du sverger kanskje til din faste favoritt. Men vet du egentlig hva som er forskjellen mellom de ulike typene?

Kulturmelk

Det finnes to varianter av kulturmelka, en skummet kulturmelk med 0,4 prosent fett og en vanlig kulturmelk med 3,5 prosent fett. Fettinnholdet i melken betyr mye for hvor tykk melken føles og for smaken. Skummet kulturmelk smaker litt annerledes enn vanlig kulturmelk fordi den har lavere fettinnhold. Fordi den er mager, får den også Nøkkelhull. Alle variantene av kulturmelk er syrnet med melkesyrebakterier. Les mer om kulturmelk.

Kefir

Kefir er økologisk og har et fettinnhold på 3,5 prosent. Melken er ganske tykk i konsistensen, og har en frisk og rik aroma samt noe smak av gjær. Kefiren fra TINE syrnes med bruk av kefirkorn, som inneholder både melkesyrebakterier og gjær. Syrnet melk har vært i bruk i årtusener, og Kefir er en av de eldste surmelkstypene. Kefir stammer fra Kaukasus og ordet kefir er tyrkisk og betyr "behagelig, velsmakende".

Cultura®

Cultura® er laget på lettmelk, og har derfor et fettinnhold på rundt 1,2 prosent. Cultura® er syrnet med noe vi kaller A og B bakterier, noe som gir Cultura® en litt annen smak enn både Kulturmelk og Biola®. Cultura® naturell er laget av økologisk melk. Bli bedre kjent med Cultura®.

Biola®

De fleste av de smaksatte variantene av Biola® er laget på skummet melk og har et fettinnhold på 0,1 prosent og er tilsatt vitamin D. Biola® med naturell smak har et fettinnhold på 1,2 prosent, og oppleves derfor litt tykkere enn de andre variantene. Biola® er syrnet med A og B bakterier som i Cultura®, men Biola® er i tillegg tilsatt bakterien LGG®. Denne blandingen av bakterier gir derfor en litt annerledes smak enn både Cultura® og kulturmelk. I tillegg til A, B og LGG-bakterier, er de smaksatte variantene av Biola® syrnet med yoghurtbakterier. Bli bedre kjent med de ulike variantene av Biola®

Forskning på magefloraen

Biola® er syrnet med unike melkesyrebakterier.. Betydningen av en sunn tarmflora utredes i dag i mange forskningsstudier. Biolabakteriene er blant de bakteriene som er mest studert i vitenskapelige studier.