Frukt

Er det sukker i Zeroproduktene?

Melkesukker og fruktsukker regnes som sukkerarter, men det er det tilsatte sukkeret helsemyndighetene vil at vi skal kutte ned på. Navnet Zero ble brukt på mange produkter uten tilsatt sukker og søtet med søtstoff. Fra mars 2018 heter alle produktene UTEN tilsatt sukker.

På produktene står det alltid angitt mengden sukkerarter. Men hva betyr det? For eksempel kan det stå: Karbohydrater 14 g, hvorav sukkerarter 13 g. Det går ikke an å se hvor mye av sukkerartene som er melkesukker eller fruktsukker.

Tilsatt sukker

Det er det tilsatte sukkeret som helsemyndighetene anbefaler at vi kutter ned på, og det er det vi har fjernet i våre UTEN-produkter. Melk har et naturlig innhold av melkesukker. Det får vi ikke gjort noe med. Vi forstår at det kan være forvirrende med begrepet «hvorav sukkerarter», men vi har faktisk ikke lov til å skrive på pakningen hva som ligger bak tallene. Les mer om sukkerarter. Uten-produktene er altså uten tilsatt sukker, men ikke helt sukkerfrie.

Melk inneholder melkesukker

Vanlig melk inneholder ca 4,5 gram melkesukker per dl og yoghurt naturell ca 5 gram per 100 gram. Når vi lager produkter av melk, vil alltid melkesukkeret utgjøre en stor del av mengden sukkerarter. I UTEN-produktene er det ikke tilsatt noe sukker, verken fra honning, sirup eller hvitt bordsukker. Likevel inneholder produktet sukkerarter, noe som kan virke forvirrende.

Det handler om balanse i kostholdet

I de fleste av TINEs UTEN-produkter er det både en del kalorier og melkesukker. Du må tenke på hva du får med på kjøpet av vitaminer og mineraler når du velger et melkeprodukt fremfor kalrorifattige zero-drikker. UTEN er et godt valg hvis du ønsker å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kosten, men fortsatt ønsker en god søtsmak. Forøvrig finnes det også varianter uten verken tilsatt sukker eller søtstoff, slik som yoghurt naturell. Iskaffe Barista og Litago Uten. Alle UTEN-produktene har et naturlig innhold av sukker fra melk og eller frukt og er søtet med søtstoff.