Ta en melkeskål på verdens melkedag

I dag feirer vi verdens melkedag med å heve glasset og ta en melkeskål. Verdens melkedag ble initiert av FN-organisasjonen «Food and Agriculture Organization» 1. juni 2001. Målet med dagen er å sette ekstra fokus på melka, alle dens egenskaper og viktigheten av melk som næringskilde. Du kan bli med å feire dagen med en melkeskål og del ditt bilde på sosiale medier.

Melk inneholder en rekke næringsstoffer som kroppen vår trenger hver dag. Faktisk er det ingen annen drikk som har like mange næringsstoffer fra naturens side. Og det er verdt en feiring. Verdens melkedag feires med 249 arrangementer i over 60 land rundt om i verden, med alt fra sportsaktiviteter i Panama, maraton i Afghanistan til talkshow i Indonesia. I Norge tar vi en melkeskål.

Hev glasset og skål

I år er det laget en kampanje som går ut på å oppfordre kolleger, venner og familie til å ta bilder av at de skåler i melk. Bildet kan postes på Facebook, Instagram eller Twitter og kan tagges med #worldmilkday og #melkeskål. Bli med på feiringen du også.

Hev glasset og ta en melkeskål på verdens melkedag klinisk ernæringsfysoiolog Anne Marie Skjølsvik

Mer av de viktige næringsstoffene

FN har definert en felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Nummer tre på listen er å sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder. Å sikre tilgang på god og riktig næring er viktig for å nå dette målet. Selv om vi i Norge ligger godt an i forhold til en del andre land, så har vi fortsatt en del å jobbe med. Balansen mellom et sunt kosthold og fysisk aktivitet er viktig for å sikre en god helse. Mager melk og meieriprodukter anbefales i de norske kostrådene som en del av hverdagskostholdet, nettopp fordi det sikrer oss inntaket av kalsium og jod spesielt, men også protein, kalium, fosfor, vitamin B12 og riboflavin.

Les også: Hva bidrar ett glass melk med kontra ett glass brus