Slik kommer du deg over dørstokken i dag

Du trenger ikke å melde deg på Birke’n eller løpe maraton for å være aktiv. Ikke gå for hardt ut og eller sett deg for ambisiøse mål. Det viktigste målet er å vinne over dørstokken.

Tall fra Helsedirektoratet viser at kun 1 av 3 voksne oppfyller anbefalingen om 30 minutter daglig fysisk aktivitet. Det er det god grunner til. Fysisk aktivitet gir deg økt overskudd, bedre helse og virker forebyggende mot en rekke sykdommer. Men slapp helt av, du trenger ikke være supermosjonist for å få disse gode effektene. All bevegelse er positiv. Hverdagsaktivitet slik som hus- og hagearbeid, velge trappa fremover heisen, gå eller sykle til og fra jobb og er viktig for å redusere stillesitting og øke aktiviteten.

Dørstokkmila er den lengste mila av dem alle 

Å komme seg opp av sofaen og ut døra er den største utfordringen for de fleste av oss. Her gir jeg deg seks tips til hvordan du kan komme deg ut – allerede i dag.

Løper

1) Du trenger ikke gå ut døra for å være aktiv. Har du tenkte på alle aktiviteter du kan gjøre hjemmefra? YouTube er full av videoer både for styrke, aerobic, dans og kondisjonstrening. Finn frem pc’n, pad’n eller tablet’n og rydd plass på stuegulvet. Enklere kan det nesten ikke bli! 

2) Finn en aktivitet som er lystbetont. Å sitte i sofaen og tenke på at du skal ut å løpe 4x4 intervall er nok ikke noe de fleste av oss blir veldig motivert av. Den gode nyheten er at du trenger ikke løpe til du får blodsmak i munnen. Ta på deg noen gode sko og gjerne musikk eller en lydbok på øret og gå deg en tur på 30 minutter i raskt tempo slik at du blir varm. Like du å danse, men ikke har et treningssenter i nærheten setter du på musikk du liker og lar rockefoten danse fritt rundt stoler og stuebord. Kanskje du også har noen du kan danse sammen med?

3) Avtal med en treningspartner. Å lage en avtale med en venn eller venninne som også vil bli mer aktiv er den beste garantien for at du kommer deg ut. En avtale med andre er vanskeligere å bryte, enn en du bare har med deg selv. Finn dager og tidspunkt som passer dere begge og hold avtalen så langt det lar seg gjøre. 

 Løping med Lise

4) Tenk ut når og hvordan du skal bli mer aktiv. For å bli mer aktiv må du legge en liten plan for det. Skal jeg begynne å gå eller sykle til og fra jobb? Får jeg tid til å gå et kvarters tid i nabolaget før eller etter middag? Kan jeg bruke litt mer tid i helgene til å komme meg ut? Det enkleste er å finne tidspunkter i løpet av hverdagen hvor du kan legge inn litt aktivitet, uten å måtte sette av flere timer til trening.

5) Ta på deg treningstøy med en gang du har bestemt deg. Våkner du en dag i helgen og tenker at nå hadde det vært deilig med en liten gå- eller løpetur før frokost og resten av huset våkner? Hopp i treningsklær og kom deg ut døra før du kommer på andre tanker. Har du først fått på deg treningstøyet er sjansen større for å komme seg ut. For vi kan begge være enige om at det å ta de av seg svett treningstøy og hoppe i dusjen er en god start på dagen?

6) Husk den gode følelsen du får etterpå. Har du noen gang angret på en treningsøkt? Beste tipset er å ikke tenke, men bare gjennomføre. Den gode følelsen av å ha gjennomført en aktivitet er veldig bra og husk den de dagene hvor motivasjonen butter litt ekstra. Det er de første meterne eller første øvelsene som virker slitsomme, men når du kommer i gang og kjenner at kroppen liker å bevege seg kommer du ikke til å angre.

 Følelsen etter trening