Slik forstår du det som står bakpå produktet du kjøper

Å lese næringsinnholdet på et produkt kan for noen oppleves som vanskelig og uforståelig. 36 prosent av oss synes det er vanskelig å forstå teksten som viser hva de ulike produktene inneholder. Her er en liste over hva du bør se etter.

I en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat for TINE, kommer det frem at syv av ti leser informasjonen på produktene for å finne ut om en vare er sunn eller ikke. Av disse synes nesten halvparten at det er ganske enkelt å forstå hva det står, mens 36 prosent synes det er ganske vanskelig å forstå om matvarene er sunne eller ikke. Men følger du noen enkle huskeregler blir det enklere å ta bedre valg.

Lese på produkt

*Undersøkelsen er gjennomført av Norstat januar 2017 for TINE. Undersøkelsen er gjennomført på nett med 1001 respondenter i et representativt utvalg av den norske befolkningen over 15 år. 

Slik leser du næringsdeklarasjonen

For å gjøre det enklere for deg har jeg derfor utarbeidet en guide til deg om hva de ulike ordene i produktlisten faktisk betyr og hvordan du kan bruke informasjonen til å velge smartere:

1) Hva er forskjellen på kilojoule (kJ) og kilokalorier (kcal)

Totalt energiinnhold oppgis som kilojoule (kJ) og kilokalorier (kcal). Det vi er mest vant til å forholde oss til er kilokalorier. Grunnen til at begge oppgis er at kilojoule er den internasjonale enheten man regner energiinnhold med, mens de fleste er vant med å forholde seg til kilokalorier (kcal).  

Næringsinnhold per 100 gram kan gjøre det enklere å sammenligne to tilsvarende produkter. På produkter som selges som en porsjon, er det viktig å se næringsinnholdet opp mot produktets størrelse for å vurdere hva det totale inntaket av energi blir. 

2) Kalorier er ikke alt, for hva du får for kaloriene teller også  

Det er ikke bare kaloriene, sukker eller fett som bør få fokus. Du bør også se etter om matvaren gir deg noen vitaminer og mineraler. Det er frivillig å merke dette på produkter, men mange leverandører gjør det. Jo flere vitaminer og mineraler du får med, jo bedre er det for næringsinntaket ditt.

3) Sjekk ingredienslisten for hva produktet inneholder

Lurer du på hva et produkt inneholder, er ingredienslisten alltid lurt å kaste et blikk over. Ingredienslisten oppgis i synkende rekkefølge. På den måten kan du velge produkter som er litt bedre for deg, ved å velge matvarer hvor sukker og fett står lengre nede på listen. 

4) Karbohydrat – hva betyr egentlig «hvorav sukkerarter»?

Mange er opptatt av å få i seg mindre sukker, men det er ikke alltid lett å vite hvor mye sukker det er i et produkt. Mange merker i ingredienslisten med prosent hvor mye sukker som er tilsatt produktet. I deklarasjonen oppgis «hvorav sukkerarter». Dette er et samlebegrep for både sukkeret som kommer naturlig med matvaren, for eksempel melkesukker i en yoghurt, og det tilsatte sukkeret. Det er det tilsatte sukkeret vi er anbefalte å redusere i kostholdet, og derfor er det dette du bør se etter på produktene.

5) Allergener

Har du allergi, vil også ingredienslisten vise deg hvilke allergener produkter kan inneholde. Disse er uthevet i teksten. 

6) Ikke bare se på fremsiden, husk også å sjekke baksiden av produktet!

De fleste ønsker å fremme sine fordeler på produktene, men det kan være lurt å se på baksiden også. Selv om positive faktorer som for eksempel høyt proteininnhold eller redusert sukkerinnhold står på fremsiden kan det være andre ting som trekker ned produktet. Bruk derfor noen sekunder på å snu produktet og vurder informasjonen, anbefaler ernæringsfysiologen helt til slutt. 

 Slik forstår du infomrajsonen på produktene klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik