"Jeg tror jeg ikke tåler..."

En av fire nordmenn mener de reagerer på enkelte matvarer viser tall fra Norges Astma- og allergiforbund. Årsakene er sikkert flere. Punkt nummer en er å undersøke hva du ikke tåler før du kutter ut noe fra kostholdet ditt.

Om folk opplever å ha større ubehag nå enn tidligere, om det har skjedd endringer i kostholdet, eller store endringer i hvilken type mat vi spiser, om tarmfloraen er i endring eller om det bare er trendy for tiden vet ikke jeg. Spisefakta, en undersøkelse gjort av Ipsos - Norsk Monitor, viser at 18 % av norske kvinner velger glutenfritt regelmessig eller av og til og 24 % unngår melk regelmessig eller av og til. Ord som matallergi og intoleranse brukes ofte om hverandre og mange vet ikke hva forskjellen er. Her gir jeg deg et minikurs i matallergi og intoleranse.

Du MERKER om du er allergisk

Norges Astama- og Allergiforbund har laget en fin informasjonsbrosjyre om reaksjoner på mat. Her forklarer de forskjellen på matallergi og matintoleranse. Hovedsakelig skiller vi reaksjoner på mat inn i to kategorier som figuren nedenfor viser; toksiske som er matforgiftning og ikke-toksiske reaksjoner som kalles overfølsomhetsreaksjoner og deretter deles inn i matallergi og matintoleranse.

Allergi-intoleranse

Å være allergisk mot en matvare vil si at immunforsvaret ditt reagerer på en eller flere av proteinene i matvaren. En allergisk reaksjon oppstår som regel innen et par timer etter at du spiste matvaren. Vanlige symptomer er eksem, kløe og utslett, oppkast, kvalme og diarè. Fåtall kan også reagere med en kraftigere og mer alvorlig reaksjon som kalles for anafylaktisk sjokk. En slik kraftig reaksjon oppstår kun ved matallergi.

Intoleranse betyr at kroppen har nedsatt evne til å bryte ned komponenter i maten

Intoleranse er reaksjoner på ulike komponenter i maten vi spiser. Ofte kommer reaksjonene av at kroppen ikke klarer å bryte ned disse komponentene helt. Som ved f.eks. laktoseintoleranse. Grunnen til at noen reagerer på laktose i melk er at de har en nedsatt funksjon i kroppen til å bryte ned laktosen. Vil du ha mer informasjon om laktoseintoleranse kan du sjekke ut melk.no egne nettsider om emnet. I motsetning til allergi, vil ikke immunforsvaret kobles inn ved en intoleranse. Symptomene er ofte like ved intoleranse som ved allergi, men de er mindre alvorlige. 

Gutt-drikker-melk-smiler

Gå til legen og undersøk hva du reagerer på

Å fjerne matvarer fra kostholdet kan være både utfordrende praktisk og skape ernæringsmessige utfordringer. Derfor er det viktig at diagnosen stilles på et skikkelig grunnlag. Ikke bare prøv ut ting på egenhånd eller bruk Dr.Google. En rett diagnose er viktig med tanke på hva du gjør videre, både for behandling, for kostholdet ditt og for helsen din. For eksempel kan det å kutte ut melk gjøre at du får i deg for lite jod og kalsium. Derfor er det viktig med en profesjonell vurdering slik at du kan ta best mulig vare på deg selv.