Gå til legen før du endrer kostholdet til barnet ditt

Oppmerksomheten i media og diskusjoner rundt kosthold kan gjøre at flere dropper matvarer de faktisk trenger fordi de tror de ikke tåler en matvare eller har intoleranse. I en nylig gjennomført Infact-undersøkelse oppgir 13,8 prosent av respondentene at de har melkeallergi. Av disse er det kun 28,6 prosent som rådførte seg med en lege før de kuttet melk fra kostholdet.

Trolig får de fleste i seg det de trenger, men å sette begrensninger i kostholdet kan skape et forvirret syn på mat. Særlig når foreldre begynner å diagnostisere egne barn med intoleranser eller allergier. Det er også viktig å huske på hvilke næringsstoffer som fjernes med ta bort en matvare fra kostholdet og hvordan disse erstattes. Kutter du ut gluten eller melk fra kostholdet mister du også to kilder til viktige næringsstoffer som fiber, jern, kalsium og jod. Disse næringsstoffene kan være utfordrende å få i seg nok av fra andre matvarer, og i verste fall gi mangelsykdommer om man ikke erstatter.

gutt-drikker-juice-2

Ikke lytt til «trend-eksperter»

Det viktigste du kan gjøre hvis du har mistanke om allergi eller intoleranse er å oppsøke hjelp hos legen din. Allergi er en målbar og sporbar immunreaksjon i kroppen som legen din kan se. Det kan gjøres hudprøver, blodprøver, mageprøver og objektivt påvise allergier. Legen din kan veilede deg uten at han eller hun er opptatt av trender eller har ønsker om å tjene penger på deg. Å søke råd om kosthold og ernæring gjennom trenddietter eller på internett, er ikke alltid en god løsning. Det kan også bidra til å skape en frykt for enkelt matvarer som absolutt ikke er bra. Balanse er det viktigste stikkordet. Du kan inkludere det meste i et kosthold, så lenge du varierer og har passelige mengder.  

Trenger ikke være allergi

En stor andel av befolkningen opplever å ha fordøyelsesproblemer, luft i magen eller følelse av å være oppblåst. Stress kan være en faktor som forsterker disse symptomene. Plagene behøver ikke nødvendigvis å skyldes kostholdet, men det kan være enkelt å tenke at det er problemet. For mange kan det selvfølgelig være nyttig å gjøre endringer i kostholdet, men husk at dette krever profesjonell oppfølging for å sikre at kroppen får i seg det den trenger av næringsstoffer. 

Matlaging-3-barn-taco