Finn din egen balanse

Er du fornøyd med balansen i hverdagen? Får du tid til både plikter og lyster, jobb og fritidsaktiviteter og har du en god balanse mellom mat og trening? Sjekk om du opplever det slik nordmenn flest.

Mange synes det kan være vanskelig å finne balansen. 1 av 3 nordmenn er tydeligvis ikke fornøyde. Balanse mellom jobb og fritid, balanse mellom plikter og lyster, og balanse mellom stress og avslapning. Vi spurte nylig nordmenn hvordan de opplever at balansen er mellom energi fra mat og drikke og forbruk gjennom fysisk aktivitet. 1 av 3 nordmenn sier at de ikke er fornøyde med energibalansen. De unge under 30 år og de over 50 år er noe mer fornøyde med egen balanse.

fjelltur

Synes selv vi er for lite aktive

Jeg tror ikke at jeg er helt representativ for befolkningen, særlig fordi jeg trives veldig godt med å trene, og jeg jobber til og med som treningsinstruktør en gang i uka. Men hva tenker folk om hvor aktive de er?

De fleste nordmenn ønsker å bli mer fysisk aktive, få et sunnere kosthold – eller begge deler. Men mange er ikke motivert for å gjøre endringer. Færre menn enn kvinner ønsker å gjøre endringer i aktivitet eller kosthold. Kunnskap og muligheten til å være aktive er på plass, men motivasjonen for å komme seg opp av sofaen mangler. Ganske mange er i tillegg misfornøyd med kostholdet. Det er tydeligvis motivasjon og mangel på selvdisiplin som er de største grunnene til at de fleste dropper å gjøre endringer.

  • 1 av 3 nordmenn er ikke fornøyde med balansen i hverdagen
  • 6 av 10 nordmenn synes selv at de er for lite fysisk aktive
  • Folk mellom 30 og 40 år er minst fornøyd med egen innsats
  • 3 av 10 nordmenn synes ikke at de har et sunt nok kosthold

student-pizza

Blir det litt lørdag hele uken?

Jeg er vel som nordmenn flest, og liker å kose meg, men kan det fort bli mye søtsaker i hverdagen? Over halvparten koser seg med søtsaker på jobben flere ganger i uken, og over 7 av 10 gjør det samme hjemme. For mange er det med andre ord litt lørdag hele uken. Det paradoksale er at det å spise mindre søtsaker på hverdager står øverst på listen av endringsforslag for dem som ikke synes at de spiser sunt nok. Det er kvinnene som har mest dårlig samvittighet. Men både kvinner og menn sier at de ønsker å spise mindre sukker og mer grønnsaker.

Stoler på kostholdsinformasjon fra myndigheter

Når det gjelder hva som er sunt, stoler vi mest på informasjon fra myndigheter og helsepersonell – og minst på bloggere og alternative behandlere. De over 40 år har også stor tillit til artikler i media og informasjon på produktene, mens de yngre heller setter sin lit til det de har lært på skolen eller det de har lært av foreldrene.

Her kan du lese mer fra Balanserapporten til TINE.

Her kan du lese hele rapporten om nordmenns tanker rundt Balanse (pdf)http://d20tdhwx2i89n1.cloudfront.net/image/upload/zitvl9vx3gkjghiffcit.pdf