Seks enkle tips for å få bedre kontroll på det du spiser

Kakestykke til bursdagsfeiring på jobben, vaffelbesøk hos bestemor, muffins på fotballcupen og godteri i helga. Du kjenner deg kanskje igjen? Det gjør jeg. Det kan fort bli litt lørdag hele uken og det kan være vanskelig å si nei.

Ofte blir en endring av kostholdet veldig negativt og skaper restriksjoner på hva vi kan spise. Dette resulterer i at vi bare går med vann i munnen av tanke på matvarene vi ikke kan spise. Men det er noe triks du kan lære deg, som kan gjøre en endring lettere.

 Fem-enkle-tips-til-å-spise-mindre

Er det en ting de fleste av oss er gode på er å spise litt mer enn vi har behov for. Skjer det ofte, blir resultatet noen ekstra kilo på hofta eller rundt livet. Jeg gir deg seks enkle tips til hvordan du kan spise litt mindre og få bedre kontroll. 

1) Tenk positivt

«Nei-mat» er et uttrykk som ikke bør brukes. Det gir negative tanker rundt kostholdet. Prøv heller å se positivt på endringene og tenk kun på hva du bør spise mer av og hva du kan spise masse av. Da vil det oppleves mer positivt og være lettere å gjennomføre. 

2) Spis nok på dagen

Feilen som ofte gjøres er at vi kniper inn på mengde mat til frokost og lunsj, for å spare kalorier, men så kommer følelsen av å være fysen på ettermiddagen eller kvelden. Og da er det vanskelig å stå imot, og ofte kan det ende opp med en kjempesmell. Spise derfor nok til frokost og lunsj, og du vil oppleve at du ikke blir så lysten på noe godt eller faller så lett for fristelser.

3) Planlegg kvelden

Ofte etter en lang dag på jobb eller skole kan du føle at du «fortjener» noe godt. Det finnes alltid en unnskyldning for hvorfor du bør kose deg, og veldig få for hvorfor ikke. Legg en plan når du står opp om hva du skal gjøre på kvelden, hva du skal spise og når du skal spise. Da stiller du mye bedre rustet til å stå imot fristelser som måtte komme.

4) Ha mellommåltider tilgjengelig

Er du på farta og litt småsulten eller fysen er det lett å stikke innom en kiosk for å noe å fylle på med. For å unngå fristelser på farta, er det lurt å planlegge litt. Ta med deg nøtter, frukt, grønnsaker, liten matpakke, yoghurt etc i veska før du går hjemmefra. Da er det ingen unnskyldning for å stikke innom kiosken og utsette seg for fristelsene ved kassa.

5) Prøv gode avledningsmanøvre

Plutselig står du der, med hodet inn i kjøleskapet og lurer på om det er noe godt å hente ut fra det. Har det skjedd deg også? Å bli litt fysen på noe godt når man ser TV skjer de fleste av oss. Prøv å finn noen gode avledningsmanøvre som fungerer for deg. Lur deg selv ut av kjedespisingen. Hva med å gå en tur, strikke, hekle, lese, løse kryssord etc. Hva som helst, som engasjerer deg, og gjør at du har noe annet å konsentrere deg om.

6) Fyll tallerken halvfull med grønnsaker

Å fylle tallerken halvfull med grønnsaker er en god investering i egen helse, men bidrar også til å redusere kaloriinnholdet i måltidet. Grønnsaker bidrar med friske farger til måltidet, inneholder få kalorier og mye vitaminer og mineraler kroppen din trenger. Begynn alltid middagen med å fylle på grønnsaker, da sikrer du at de spiller hovedrollen på tallerken. Inkluder også grønnsaker til de andre måltidene i løpet av dagen, og bruk det gjerne som mellommåltid.