Bærekraftig mat for framtiden? Ja takk!

Vi blir hva vi spiser, og verden formes av det vi legger på tallerkenen. Et bærekraftig kosthold bidrar til god helse både for den enkelte i dag, framtidige generasjoner og for kloden. Hver gang du handler, bestiller eller lager mat har du et valg om hvor bærekraftig måltidet ditt skal være.

Mange har ulike tanker om hvordan vi skal spise i framtiden, men hva du putter på tallerken allerede i dag betyr noe. Det første og kanskje enkleste er å tenke over hvor stort forbruk du har. Det kastes mest mat i hjemmet, hos hver og en av oss. Hele 61 % av all mat som kastes, kastes her, og det kan du gjøre noe med allerede i dag. Kjøper du inn akkurat passe mengder, er du flink til å spise opp maten du lager, lage normale porsjoner og ikke kaste rester? Her er fem tips, som både er smarte for deg og miljøet. 

lage-mat-voksen-og-barn

Fem tips til et mer bærekraftig måltid

1) Kjøp inn det du trenger – og ikke mer. Tenk gjennom hva du/dere i familien skal spise og hvor mye dere trenger. Så slipper dere å kaste mat som blir til overs. Det er bra for helsa og miljøet.

2) Frys ned. Den viktigste årsaken til at vi kaster mat er at det har gått ut på dato. Har du matvarer i kjøleskapet som nærmer seg utløpsdato og du vet du ikke rekker å bruke de opp, kan du putte de rett i fryseren og heller ta de opp ved en senere anledning. Da slipper du å kaste maten.

3) Tenk sesong. Matvarer som er i sesong er fulle av gode næringsstoffer og smaker utrolig godt. De er i tillegg ferskere og krever mindre energi til lagring. Ofte kan frukt, bær og grønnsaker også kjøpe lokalt hos en bonde nær deg.

4) Bruk rester. Rester etter middag er ypperlig å lagre i en boks i kjøleskapet og spise til kvelds eller lunsj dagen etter. Blir det mye rester, kan man lage reste-tapas hver torsdag, og samle sammen litt fra de ulike middagen gjennom uka. Suppler med litt grønnsaker og du får en god og variert middag.

5) Best før – mulig brukbar etter. De fleste matvarer er i dag merket med «best før» dato. Matvaren blir ikke farlig å spise etter denne datoen. Stemplingsdatoen er en garanti fra produsenten for at du får den kvaliteten du forventer. Bruk sansen dine, smak og lukt på produktet før du kaster det etter at best-før dagen har vært. Det kan hende det fortsatt smaker like godt. 

Best-før-brukbar-etter