Mageplager?

Mange har mageplager som de mistenker har noe med maten de spiser å gjøre. Plagene kan være magesmerter, oppblåsthet, forstoppelse eller diaré. Kan FODMAP være løsningen for noen?

Irritabel tarmsyndrom (kalt IBS på engelsk) er en fellesbetegnelse for flere plager som har med tarm og fordøyelse å gjøre. De aller fleste får mageproblemer av og til. Når problemene kommer stadig oftere og lengre og det blir et hinder i hverdagen, kan legene kalle det IBS. De fleste merker det i 20-50 årsalderen. Flere kvinner enn menn plages. Mange lever med store mageplager, men det er viktig å huske på at det kan ha andre årsaker enn mat. Kontakt legen og få utelukket alvorlig sykdom.

Kosthold med lav FODMAP

Det viser seg at mange reagerer på enkelte tungt fordøyelige karbohydrater. Disse kalles FODMAPs og finnes i en rekke vanlige matvarer. Noen opplever at det hjelper å legge om kostholdet. Det kan være en god idé å spørre en lege eller ernæringsfysiolog før du gjør for store endringer. Å kutte ut mange matvarer kan gjøre det utfordrende å få i seg nødvendige næringsstoffer. Nedefor lister vi opp noen matvarer som personer med påvist IBS melder at de ofte reagerer på og matvarer som går fint.

Matvarer som ofte skaper plager:

Hvete, rug, spelt, inulin (tilsetningsstoff i alt fra yoghurt til brød), høyfruktose maissirup, epler, pærer, aprikos, plommer, vannmelon og mange andre frukter, eplejuice, pærejuice, fruktsukker, honning, artisjokk, bønner, linser, blomkål, brokkoli, kål, løk, hvitløk, sukkererter, sopp, melkeprodukter med mye laktose, søtstoffer som ender på –ol, som sorbitol og mannitol

Mat og drikke som går greit:

Havre, bokhvete, ris, poteter, modne bananer, druer, jordbær, blåbær, sitrusfrukter, kiwi, vanlig bordsukker, gulrøtter, tomater, agurk, auberginer, salat, rød paprika, stangselleri, spinat, squash, gulost, smør, laktosefrie meieriprodukter (naturell) og søtstoffer som ikke ender på –ol, for eksempel aspartam

Nylig meldte forskning.no at man kan «bevise» diagnosen IBS ved å ta bilder i en MR maskin:

Referanser:
Tidsskrift for Den norske legeforening  
http://legemiddelhandboka.no/Terapi/17828

Er FODMAP løsningen på magetrøbbel?

Mange har mageplager som de mistenker har noe med maten de spiser å gjøre. Har du magesmerter, er oppblåst, eller har forstoppelse eller diaré? Irritabel tarmsyndrom (IBS) er en fellesbetegnelse for flere plager som har med tarm og fordøyelse å gjøre.