Kvinne henter matfløte fra kjøleskap

Hva er melkeallergi?

Melkeallergi er en allergisk reaksjon mot et eller flere av proteinene i melk og melkeprodukter. Immunforsvaret oppfatter proteinene som fremmede og setter i gang flere reaksjoner i kroppen. Er du allergisk mot melkeprotein, skal du holde deg helt unna melkeprodukter.

Melkeallergi handler om at immunsystemet reagerer på melkeproteinet og oppfatter dette som fremmed. Melkeproteinallergi må ikke forveksles med laktoseintoleranse, som betyr at evnen til å bryte ned laktose (melkesukker) er redusert eller fraværende.

Allergisk mot melkeprotein

Ved melkeallergi reagerer kroppen på proteinene i melka. Heldigvis er dette langt mindre utbredt enn det mange tror. Det gjelder i hovedsak for barn under 3 år (3-5 %) og de fleste vokser av seg melkeallergien før skolealder. Melkeallergi forekommer sjelden hos voksne (<0,5 %). Personer med melkeallergi må ikke drikke melk, spise melkeprodukter eller produkter som inneholder melk/melkeprotein så lenge de er allergiske.

Ulike melkeproteiner

I melk og melkeprodukter er det to hovedtyper av proteiner, myseprotein og kasein. Kasein kalles ostestoff og mysen er det som blir igjen etter at kaseinet er skilt ut under osteproduksjonen. Både myse og kasein inneholder flere undergrupper av proteiner. I tillegg finner man også andre proteintyper som er bundet til myse- og kaseinfraksjonene. I myse finner man for eksempel også proteinene: bovint serum albumin, immunoglobuliner, alfa-laktalbumin, beta-laktoglobulin og laktoferrin.

Hva er symptomene på melkeallergi?

Det er vanlig med reaksjoner som kløe, rødhet, utslett, eksem og elveblest. Mange får magesmerter, diaré og oppkast. Kløe i munnhulen er også vanlig. Ved alvorlig allergi blir man tett og får pusteproblemer. I de mest alvorlige tilfellene vil man få blodtrykksfall og anafylaktisk sjokk, men det er heldigvis sjelden ved melkeallergi.

Geit er ikke et alternativ

Det hevdes at proteinene i geitemelk er lettere fordøyelig enn protein fra kumelk. Dette kan teoretisk stemme med at geitemelk ofte inneholder mindre av et bestemt protein, såkalt alfa s1-kasein. Både geitemelk og kumelk inneholder et tyvetalls ulike proteiner. Ettersom både type og mengde kan variere, vil man kunne reagere allergisk på protein som finnes i kumelk, men ikke i melk fra geit, eller omvendt.

Det forvirrende er at proteintypene også kan variere mellom ulike raser. Stor likhet mellom de ulike proteinene i ku og geitemelk gjør også at man kan få kryssreaksjoner. Melk fra geit eller andre raser anbefales derfor ikke som et alternativ for dem som er allergisk mot et eller flere av proteinene i kumelk.

 

Mer informasjon om melkeallergi finner du på Astma- og allergiforbundet sine sider.