Familiefrokost BM, foto: Foto: Bo Mathisen kilde:

Flere typer laktoseintoleranse

Man kan dele inn laktoseintoleranse i tre kategorier. Det finnes én form som kalles medfødt laktoseintoleranse. Den formen skyldes en genetisk feil og er sjelden. Primær laktoseintoleranse betyr at laktaseaktiviteten gradvis reduseres etter de første leveårene. Sekundær laktoseintoleranse skyldes skader i tarmen som følge av andre sykdommer eller inngrep.

Diagnosen laktoseintoleranse kan stilles ved at man gjør en såkalt laktosebelastningstest der man undersøker hvor stor mengde laktose det er i avføringen. Det mest vanlige er å fjerne produkter som inneholder mye laktose fra kostholdet og se om symptomene forsvinner. Deretter gjeninnfører man laktoseholdige produkter og ser om symptomene kommer tilbake. Dette bør gjøres i regi av en klinisk ernæringsfysiolog.

Cøliaki og laktoseintoleranse

Sekundær laktoseintoleranse kan forekomme ved cøliaki, alvorlige tarminfeksjoner eller i forbindelse med strålebehandling i mageregionen. Ved slike tilstander vil som oftest laktoseintoleransen gå over når man har gjort noe med den primære lidelsen. Personer som får cøliaki og går på glutenfri kost tåler derfor laktose etter en periode, mens personer med ubehandlet cøliaki vil tåle laktose dårlig.Lær mer om de ulike typene laktoseintoleranse på melk.no.

Ikke utelat alle meieriprodukter uten diagnose

Det er uheldig å utelate all melk og meieriprodukter fra kostholdet uten å vite sikkert at det er nødvendig. Da fjerner man samtidig mange næringsstoffer, noe som kan være uheldig for spesielt barn og unge i vekst.