På tur i fjellet, foto: yayimages

Bildetekst

Stor rapport om meieriprodukter og beinskjørhet

Kalsium er viktig for skjelettet, og meieriprodukter er den viktigste kilden til kalsium i det norske kostholdet. Det samme er den i Danmark. Det danske ernæringsrådet har laget en omfattende rapport der de tar for seg melkens betydning som kalsiumkilde og for utviklingen av benskjørhet. De konkluderer med at melk har en positiv effekt på skjelettet, og at et lavt inntak av melk øker risikoen for beinbrudd.

Mange spør seg hvordan det kan være mulig at de nordiske landene har så mye benskjørhet samtidig som vi drikker så mye melk. Kan melk være en så god kilde til kalsium som mange skal ha det til? Det danske ernæringsrådet ønsket å se nærmere på melkens betydning som kalsiumkilde og for utviklingen av benskjørhet. Ikke uventet konkluderer de i denne rapporten med at melk er en god kilde til kalsium i tillegg til å være en fin proteinkilde.

Melk styrker skjelettet

I denne rapporten har de fremste ekspertene på beinhelse i Danmark gjort en grundig gjennomgang av ulike studier som har vært gjort på melk og beinhelse. På bakgrunn av dette mener det danske ernæringsrådet at det er gode holdepunkter for å si at et høyt inntak av melk i barne- og ungdomsårene har en positiv effekt på skjelettet, og at et lavt inntak av melk øker risikoen for beinbrudd.

Velg magert

Fordi det er like mye kalsium i mager melk som i fetere typer,bør du velge mager melk som Skummet eller Ekstra Lett melk. Mager melk inneholder like mye protein og andre næringsstoffer som fetere melk. Det er rett og slett bare fettinnholdet som er lavere. Velger du Ekstra Lett melk får du også i deg ekstra vitamin D, noe som er viktig for et sunt og sterkt skjelett.