Spørsmål og svar til årets oppgave
Her finner du svar på alle spørsmål som har kommet inn til årets oppgave, En hyllest til Norges ystere!
Spm 1:
1. rett, Er det tenkt at denne retten skal være klassisk, med bakverket i suppen hva er da tanken rundt smøret?
Svar: Oppgaven sier kun "gratinert løksuppe", ikke klassisk fransk løksuppe. Det vil gi laget flere ulike måter å løse det på. Det spesifiseres at bakverket skal serveres med pisket smør. Hvordan laget velger å løse det er opp til laget.
Spm2:
2 rett, Er det maks to garnityr, eller er det valgfritt å ha flere en to? Potetkake, har dere her tenkt på de tradisjonelle lefse potetkakene, eller en valgfri potetkake eks røsti.
Svar: "Hovedrett serveres med to grønnsaksgarnityr". Det står ikke "minst to", kun to. Én er puré, garnityr nr to kan laget gjøre så komplisert det bare vil, men det skal oppfattes som ett garnityr på tallerken. Som et enkelt eksempel kan det nevnes en bresert selleriskive med syltet løk på toppen.
Potettilberedning er satt så åpent for å få kreative og spennende løsninger. Her må laget selv finne ut av hvilken retning de vil gå. Det er mange av de klassiske metodene som kan defineres som "kake", og det finnes helt sikkert noen nye måter også.
Spm 3:
3 rett, Skal kjøkkenet legge en tallerken til hver gjest, eller kan kjøkkenet anrette ett fat, som servitøren kan servere fra?
Svar: "Kjøkkenet anretter en korrekt ostetallerken". Ser at den kan tolkes. Tanken er at kjøkken anretter ALLE tallerkener på dessert, det er også spesifisert under servitør-delen at dessert har amerikansk servering.
Spm 4:
Hvor mye tid har man på konkurransen? (fra start til gjester kommer, første rett etc.)
Svar: Tilberedningtid er 4 timer med presentasjon av tygg/munnfull etter 3 timer, hovedrett etter 3 1/2 time og deretter dessert etter 4 timer.
Spm 5:
Er det en støtteordning for reise til konkurransestedet?
Svar: Lagene som blir valgt ut til semifinaler og finaler får dekket reise og hotell. Skolene må legge ut og be om refusjon for utgiftene.
Spm 6:
Vi ser at det ikke er egg på råvarelisten. Setter jo noen begrensninger, men det er kanskje meningen, men ville bare dobbeltsjekke at det stemmer?
Svar: Ja, det stemmer at egg er utelatt fra råvarelista
Spm 7:
Hei, i oppgaven står det at vi skal lage kraft fra skrog og nakke av kalkun, er det meningen at vi skal lage kraften uten purreløk eller vil den komme på råvarelisten eller et fellesbord?
Svar: Purre kommer ikke på råvarelisten eller på fellesbord.
Spm 8:
Hva defineres dere som landbrød? Når vi leser «landbrød» så tenker vi surdeigsbrød, og det tar litt lengere tid enn det vi har får.
Svar: Med landbrød menes her at formen er rustikk. Vi er klar over at det ikke er tid til surdeig, og dette vil gjelde for alle lag. Men formen er rustikk.
Spm 9:
Hva er sånn ca mål for deres suppe skåler og hovedrett tallerkener.
Svar: Målene på porselen: Dyp bolle: 18cm bredde - Minste tallerken: 14,1 cm bredde - Liten tallerken: 19,5 cm bredde - Mellomstor tallerken: 22,5 cm bredde - Stor tallerken: 26,5 cm bredde. Vi ser på å skaffe egne boller til gratinert løksuppe.
Spm 10:
Er det mulig å bruke kalkun som råvare også på ostetallerkenen? Eller er denne låst til hovedretten og at vi må ta utgangspunkt i råvarelisten for varer til ostetallerken?
Svar: Kalkun er ikke tilgjengelig på dessert.
Spm 11:
Når det står at lagleder må være ansatt ved skolen, vil det ha noe betydning i ansettelses prosent (20-50-100%) eller kan lagleder kun mottar lønn for akkurat dette formålet? Jobbe på timer for trening og konkurranse?
Svar: Lagleder må være ansatt ved skolen. Grunntanken bak denne setningen er at det er de lærerne som til daglig har elevene som stiller som lagledere. Det er ønskelig at den erfaringen man får av å delta blir værende i skolen etter endt konkurranse.
Spm 12:
Hovedrett. Skal det legges opp russisk til dommere også, eller skal det legges opp på tallerken?
Svar: Kjøkkenet anretter til dommere og foto, servitør har russisk servering til gjestene.
Spm 13:
Kan man ta med eget porselen? Skal vi ha med kaffe og presskanne? Kan vi lage sirup på forhånd til drikken?
Svar: Det er dessverre ikke lov å ha med eget porselen i konkurransen. Kaffe og presskanner vil være tilgjengelig på konkurransearenaen. Det er lov å ha med egne ingredienser til aperitiff ja. Men kun til aperitiff.
Spm 14:
Landbrødet som lages til løksuppen kan det brukes som toast i suppen og til ostetallerken, da med ulike oppslag?
Svar: Forrett skal ha nybakt bakverk, ostetallerken skal ha landbrød. Hvordan laget velger å løse det, er opp til laget.
Spm 15:
Er det ok at vi bruker samme oppskrift på brødet både til forrett i suppen og servert til suppen og til ostetallerken? tenker å bruke ulike oppslag.
Svar: Oppgaven sier: Forrett skal ha nybakt bakverk, ostetallerken skal ha landbrød. Hvordan laget velger å løse det, er opp til laget.
Spm 16:
Når servitør skriver utstyrsliste skal det skrives 6 stk eller 10 stk på utstyr, på tanke med at vi skal dekke til 6stk og 4stk går til dommer og forograf?
Svar: Det er rimelig å anta at servitør ordner porselen til kokkene sine. Da er det korrekt at porselen som skal brukes blir bestilt av servitørelev. Annet servise, slik som bestikk og glass, er det nok å bestille til bordet.
Spm 17:
- En melen potet kan jo være så mangt, er det slik at vi skriver i bestillingslisten hvilken type vi ønsker eller har dere landet på en type? Ble litt usikre her
- Har dere bilder av porselen og dybde på suppeskåler?
- Er det klassisk hvite duker dere stiller med? Str, rund eller firkantet? Samme med mål på bord og form?
Svar: I råvarelisten står det «kokefast potet». Det vil trolig si asterix, folva eller beate. Detaljert om porselen blir gitt til de lagene som går videre til semifinaler. Arrangør stiller med DUNI runde hvite papirduker som passer til bordet 150 cm diameter. Se for øvrig oppgaveteksten hvor det står:
Dekk et rundt bord til 6 gjester, som passer til temaet. Bordet skal dekkes med det som er tilgjengelig på konkurransearenaen og det hvert enkelt lag har tatt med seg. På konkurransearenaen vil det være: glass, bestikk, porselen og duker.
Spm 18:
Hvitløk står ikke i råvarelisten i excel arket som skal fylles ut, hvor skal vi melde inn antall hvitløk?
Svar: Hvitløk vil være tilgjengelig til alle lag på fellesbord. Det vil kun være hvitløk på fellesbordet, alle andre råvarer vil pakkes i kasser basert på innsendt råvareliste fra excel ark.
Spm 19:
Jeg lurte på om det er bare menyen eller hele oppgaven med råvareliste, næringsinnhold og alt som skal leveres den 29 september?
Svar: Det er hele oppgaven med råvareliste, næringsinnhold og alt som skal leveres fredag 29.september.
Spm 20:
Potetkake med Asterix som potettype er en underlig løsning. Hvis oppgaven er ment for å få kreative løsninger på potettilberedning burde det stått valgfri potet, ikke potetkake da dette er en spesifikk ting. Å lage potetkake med Asterix gir bare dårlige resultater. Svaret kommer til å bli det samme, «vi vil se kreative løsninger», men det blir kreative løsninger med for råvarer som ikke er egnet til det som det er tenkt.
Svar: Kokefaste poteter kan brukes på mange ulike måter. Hvordan laget tolker begrepet "potetkake", er opp til laget.
Spm 21:
Hei! jeg lurte på om det var slik at servitøren kunne ha med ingredienser uavhengig av råvarelisten til appritiff? som f.eks. Alkoholfri bobler, eggehvite etc.
Svar: I oppgaven står det: Lage en aperitiff der Sunniva® IsTe fersken er hovedråvare og består av minst 60% av glasset. Andre varer/ingredienser medbringes av hvert enkelt lag.
Siste setning der åpner opp for at man kan ta med seg det man vil ha i aperitiffen, det behøver ikke stå på råvarelisten nei. Merk at disse medbragte ingrediensene KUN kan benyttes i aperitiff, og ikke noe annet.
Spm 22:
Vi har et spørsmål angående råvarer. Er det slik at vi kun får 1 l fløte?
Svar: Det er riktig. Bildet under viser de råvarene det er begrensinger på, og er hentet fra råvarelisten lagene fyller ut:
Spm 23:
Det er ingen tørrvarer eller andre råvarer tilgjengelig på felles råvarebord enn hvitløk? Ikke bakepulver? Gjær er eneste hevemiddel?
Svar: Tørrgjær er eneste hevemiddel ja. Det er de råvarer som er i råvarelisten lagene har til disposisjon. Det er ingen varer som er «fritt vilt» nei, laget må bestille det de har behov for.
Spm 24:
Vil pressekannekaffe og hvitløk være tilgjengelig?
Svar: Ja presskannekaffe og hvitkøk vil være tilgjengelig og eneste som vil være på fellesbord.
Spm 25:
Vil det være vekt på stasjonene?
Vil det være eget porselen der til smør?
Stemmer det at borene er 120cm brede og ikke 150cm ?
Svar:
Det er kjøkkenvekt på alle stasjonene.
Det finnes små skåler/kaffeskåler som kan brukes til smør.
De runde gjestebordene er faktisk 150cm i diameter. Vi har gått ut med feil opplysning. Vi sender ut oppdatert informasjon og utstyrsliste.
Spm 26:
Det stod ingenting om Vinglass på utstyrslisten som jeg kunne se. Er det noe vi må ha med selv? Og hva slags glass finnes det til aperitiff?
Svar: Det finnes vinglass på arenaen (rød og hvit) Disse kan brukes til aperitiff. Det finnes også et begrenset antall coctailglass, men ikke nok til alle lag. Vi sender ut oppdatert utstyrsliste med flere bilder.
Spm 27:
Hva er diameteren på det runde bordet?
Hvor stort er sidebordet?, Får de et stort bord mtp russisk servering?
Er det karaffel og vannmugger hos dere?
Har dere serveringsbrett?
Finnes det kniver og Små gastronombakker?
Svar:
Hva er diameteren på det runde bordet? 150cm
Hvor stort er sidebordet?, Får de et stort bord mtp russisk servering?
Det er vanlig arbeidsbord, ca 120cm langt
Er det karaffel og vannmugger hos dere? ja
Har dere serveringsbrett? Ja
Finnes det kniver og Små gastronombakker? Ja, merk at kokkekniver må medbringes av lagene.
Spm 28:
Blir det poengtrekk hvis de serverer ekstra element som ikke er beskrevet i menyen som evt kommer i tillegg til det som står i menyen?
Kan de justere på oppskriftene til selve gjennomføringen?
Kan de ta med ekstra utstyr? Evt hvor mye ?
Svar:
- Det som står på innsendt meny er det som vil bli vurdert. Det som ikke står på menyen blir ikke vurdert. Gir hverken pluss eller minus.
- Oppskriftene kan justeres, men råvarekassene pakkes etter den råvarelisten som ble sendt inn. Det vil si at de ikke har anledning til å bruke MER av noe.
- Fire ICFO-kasser med utstyr er lov å ha med, og disse skal kunne stables. Utstyr til borddekking teller ikke med her.
Spm 29:
Vil det være tilgjengelig små skåler til tilbehør til ostetallerken, eller kan vi ta med dette selv?
Kan vi ta med små sidefat til potet som skal brukes til dommere?
Svar:
Det er små asjetter/kaffeskåler tilgjengelig til tilbehør.
Nei, dessverre. Det er ikke lov å ha med eget porselen. Lagene må benytte det som finnes på konkurransearenaen.
Spm 30:
Er det lov å ta med egne dekketallerkener på konkurransen?
Svar: Ja det er lov å ta med egne dekketallerkener, da det regnes som bordpynt.
Spm 31:
Er det lov å ha med egne aperitiff glass?
Svar: Vi har tidligere kommunisert at det ikke er lov å ta med glass selv til aperitiffen, men vi vil nå tillate dette, da det ikke finnes tilstrekkelig antall coctailglass til alle lag på konkurransearenaen. Det er tilstrekkelig med vinglass (rød/hvit) hvis dere ønsker å benytte disse til aperitiff.
Spm og svar 32:
1. Får me lov å ta med sausnebb sjølv om me ikkje kan ta med eget porselen? Svar: Eget sausenebb er ikke tillatt. Må bruke det porselenet som er på arenaen
2. Får me kuverttallerkener? Eller undertallerken til løksuppe-skålene? Svar: Ja til begge
3. Får me brett som passer i begge steikeovnane? Svar: Ja, det er brett til begge ovnene
4. Skjeer står ikkje på utstyrslista. Får me en del skjeer til å smake til med? Svar: Egne skjeer til å smake med bør medbringes
5. Er det en feil at det ikke er skjærefjøler på utstyrslisten, eller skal me ta med på fyet? Svar: Det er to plastfjøler til hvert lag
6. Har me tilgang på robo coupe eller food prosessor? Svar: Nei, dette må laget ha med selv. Kun eltemaskin tilgjengelig
7. Hva er diameteren på sautepannen? Sånn ca, lurer fordi eg vurderer å bruke denne til løksuppen. Svar: Diameter er ca 24 cm, den rommer 2,7 liter
8. Får me presskanne? Svar: Presskanner er på arenaen
9. Får me fille ril å pusse glass med? Svar: Servitør tar med det servitør trenger
10. Er det ett lite bord eller ei lita tralle me kan bruke når me transjerer kalkunen? Svar: Transjering må skje på servitørens service-bord
11. Får me en kurv me kan servere brød i? Svar: Nei, ikke brødkurver. Må bruke de skålene som er på arenaen
12. Kva er egentlig lov å medbringe? Veit det står nederst på utstyrslista, men skjønner ikkje om me får lov til å medbringe for eksempel sausnebb, små skåler til å servere smøret i, egne salt-og-pepper-bøsser eller andre småting som dette? Svar: Salt og pepper anses som pynt til bord og kan medbringes. Ellers følg utstyrslisten og det som er satt der.
13. Får me runde brett som kan brukes til servering? Svar: Runde brett er på arenaen
Spm: 33
Vi leste i går at det ikke kan ha logo på kokkejakker. Skolen kjøper kokkejakker til elevene og elevene låner hos oss. Dermed er det en logo for Bryne VGS på jakken. Kan ikke denne brukes??
Svar: Skolensuniform med skolensnavn er ok.
Spm og svar 34:
Er det tilgjengelig skjærefjøler under semifinalen?
Ja, to stk i plast
Er det lov å ta med egen brødkorg til servering og småskåler til tilbehøret til ostetallerken/forrett?
Nei, kun det som er på arenaen kan brukes
Er det tilgjengelig kaffefløte til presskannekaffe?
Ja
Er det også tilgjengelig Termomix, vannkoker og serveringsbrett til å bruke under konkurransen? Og om hvis det ikke var tilgjengelig, er det da mulig å ta med?
Det er serveringsbrett der. Dersom laget må bruke termomix må den medbringes i de nevnte 4 ifco-kasser. Det er varmt vann på to kaffeautomater der.