Norges beste kokk er kåret

Over to dager, 16. og 17. september under Nordnorsk storhusholdningsmesse i Tromsø konkurrerte ni utvalgte NM-finalister i kokkekunst. De konkurrerte på kjente hovedråvarer i regi av Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL). TINE Lettrømme fra Nord var med som råvare. Kåre André Hjartholm (26) fra Masfjorden kan smykke seg med tittelen Norges beste kokk.

Stolt vinner: Kåre Andrè Hjartholm
Foto: Ronny Hofsøy

Stolt vinner: Kåre Andrè Hjartholm Foto: Ronny Hofsøy

Ingen trakterte årets utvalgte NM-råvarene bedre enn Kåre Andrè Hjartholm som jobber på Brygga 11 på Stord.  

Landets nest beste kokk arbeider ved Strand Restaurant, Emil Thorsvik (23) fra Bærum. På tredjeplass kom to kandidater; Lene Rabben Kjøde (23) fra Ålesund ansatt ved Brasserie Blanche i Oslo og Simon Engen (26)  fra Bodø ansatt ved Restaurant Bjørk i hjembyen. 

Stolt samarbeidspartner

- TINE er hovedsamarbeidspartner til Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL) og ønsker gjennom avtalen å støtte det matfaglige miljøet i Norge. Vi vil skape matglede gjennom å ivareta norske mattradisjoner og utvikle nye trender, sier senior merkevaresjef Grete Kavli.

Gode råvarer

I kokkeverden er lokale råvarer, årstidsmat og kortreist mat den tydeligste trenden. Hovedråvarene i NM var også basert på nordnorske og norske favoritter for forrett og hovedrett. Forretten skulle inneholde minst 60 prosent ishavsrøye fra Sigerfjord, ferske reker fra Nord Norge og Tine lettrømme fra nord, som er laget på kumelk og geitefløte. Hovedretten skulle bestå av minst 60 prosent storfe entrecôtekam med bein samt Gilde kalvetunge. Desserten ble komponert på Valrhonas nyeste Grand Cru-sjokolader. 

Vant på smak

Smaksdommer Jørn Lie, tidligere landslagskokk og internasjonal dommer, var imponert over nivået NM-deltakerne viste.  Det er et høyt nivå på årets NM-finalister. – Jeg er imponert over hva de fikk til innenfor oppgavens rammer og tilgjengelig tid. – Jeg har sett mange nye teknikker i bruk, godt håndverk og smakt mye bra , legger Lie til.

NKLs president Elisabeth Bryne er også godt fornøyd. – Dyktige kokker, flotte norske råvarer og godt tilrettelagt konkurranse fra KM Troms må gi gode resultater, legger en tydelig stolt Bryne til.

Deltakerne representerer store deler av landet, og følgende finalister kom på fjerdeplass:

  • Roghell Chan (24) konkurrerte på hjemmebane; han er fra Fauske, men ansatt ved restauranten De 4 roser i Tromsø.
  • Richard Eide Sundal (26) fra Florø, ansatt ved Quality Hotel Expo, Fornebu.
  • Kim Riisem Sitter (23) fra Malvik jobber ved Scandic Hell Hotel i Stjørdal.
  • Rolf Arne Jørgensen  (21) er født i Levanger, men jobber ved restaurant To Rom og Kjøkken i Trondheim.
  • Eirik Andreas Mehus ( 29) fra Nesodden er kokk ved De Fem Stuer Holmenkollen Park Hotell. 

Hoveddommer for konkurransen var svenske Peter Jelksäter. Han ble supplert av plassdommer Anne Dorthe Magnus Ask og smaksdommerne Jan Kåre Johansen, Espen Vesterdal Larsen, Maria Tuff og Jørn Lie.