TINE stiller i oste-VM

TINE stiller i oste-VM

TINEstiller med fem ostespesialiteter i oste-VM i London fredag. TINE gleder seg til å vise frem følgende spesialoster:

  • RIDDER® Classic ystet på meieriet i Tresfjord
  • Smaksrik norsk Chèvre Oske og Kvitmugg ystet og modnet på meieriet på Haukeli
  • Kvit Geitost Lagra ystet og modnet på meieriet i Storsteinnes,
  • Kvit Geitost Raudkittmodna; ystet i Storsteinnes og raudkittmodna i Tresfjord
  • Norvegia® Special Reserve 5 år; ystet på Jæren og lagret fem år i vår egen ostebank.

– Vi gleder oss stort til å vise frem våre osteskatter i London. Dette er produkter som alle har en spesiell produksjonsmetode eller geografisk opprinnelse. Det blir spennende å høre hva dommerne, fra rundt omkring i verden, syns om disse ostene som vi er veldig stolte av, sier Eirik Selmer-Olsen, konserndirektør FoU.

Rekordstor deltakelse

World Cheese Awards arrangeres hvert år av den britiske stiftelsen The Guild of Fine Food. Årets verdensmesterskap holdes i London i sammenheng med matmessen Taste of London. I fjor ble den norske osten Kraftkar fra Tingvollost kåret til verdens beste ost. Gardsmat-organisasjonen HANEN gleder seg over rekordstor norsk deltakelse i år.

– Det er utrolig morsomt å se at norske produsenter ser verdien av å konkurrere. All oppmerksomheten Kraftkar fikk etter seieren i fjor har inspirert mange til å tenke nytt om markedsføring. Og jeg er helt sikker på at flere norske oster vil hevde seg i årets konkurranse, for kvaliteten på norsk ost er fantastisk, sier daglig leder i HANEN, Bernt Bucher-Johannessen.

– Viktig for norsk landbruk

Totalt deltar 17 norske osteprodusenter medtilsammen46 oster i VM. De siste årene har antall gårdsysterier voldsomt i Norge.

– Seieren i fjor var et internasjonalt gjennombrudd for norsk lokalmat. Det var selvfølgelig en viktig seier for Tingvollost, men også en seier for den høye kvaliteten på norsk landbruk og stoltheten bøndene har til produktene sine, sier Bucher-Johannessen.

Norsk ost setter matnasjonen Norge på kartet

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) er imponert over den store deltakelsen fra norske ysterier.

– At Norge i år stiller med rekordmange osteprodusenter i årets VM viser at Norge har blitt en ostenasjon som kan hevde seg helt i verdenstoppen. Dette har skjedd bare i løpet av få år, og henger sammen med dyktige produsenter og høy kvalitet i norsk matproduksjon. Norsk mat har konkurransekraft som vil stå sentralt i den videre utvikling av norsk landbruk.Tingvollost viste i fjor at det er mulig å bli verdensmester, og vi krysser fingre for at noen gjentar suksessen i år, sier statsråd Dale.

Kåringen kan ses live her: https://gff.co.uk/awards/world-cheese-awards/