Ny undersøkelse om balansen mellom kosthold og fysisk aktivitet - Mer enn 1 av 3 misfornøyd med balansen

Ny undersøkelse om balansen mellom kosthold og fysisk aktivitet - Mer enn 1 av 3 misfornøyd med balansen

3. mars offentliggjøres resultatene i Balanserapporten 2017, som viser hvordan nordmenn vurderer sitt eget aktivitetsnivå, kosthold, og hvor motiverte vi er for å gjøre endringer i livsstilen vår.

I undersøkelsen har nordmenn svart på om de føler at de har en god balanse mellom kosthold og fysisk aktivitet. Undersøkelsen viser at 55 prosent er fornøyd med balansen, 35 prosent er misfornøyd og 10 prosent vet ikke.

Superpensjonister?

– Det som overrasker i årets undersøkelse er at de eldste, personer over 70 år, er markant mer fornøyde med balansen enn de yngre. Og i tillegg er det de eldste som er mest motiverte for å bli mer fysisk aktive sier klinisk ernæringsfysiolog, Anne Marie Skjølsvik i TINE.

Hele 7 av 10 nordmenn over 70 år er fornøyd med balansen mellom kosthold og fysisk aktivitet, mot 45 prosent av de mellom 30 og 39 år.

– Betyr det at vi har en gjeng over 70 år i Norge som er meget motiverte og sporty, den såkalte superpensjonisten?

Vi vil, men får det ikke til

I Balanserapporten kommer det frem at over halvparten er misfornøyd med egen innsats når det gjelder fysisk aktivitet. Manglende motivasjon er hovedgrunnen til at folk beveger seg for lite. Minst motiverte er de mellom 15 og 29 år.

Rapporten viser også at mange nordmenn koser seg med litt søtsaker hver dag. Men vi skulle ønske vi spiste mindre sukker og søtsaker, og mer fisk og grønnsaker.

1 av 4 prøver å handle bærekraftig

Smak har aller størst påvirkning på hva vi velger når vi handler inn dagligvarer, og hele 90 prosent sier at hva de selv liker har betydning. Men mer enn 1 av 4 nordmenn tar i midlertid også hensyn til hva som er bra for miljøet, om maten er produsert lokalt, og hva som er etisk riktig.

– Vi opplever at norske forbrukere i stadig større grad er opptatt av å gjøre valg som er bærekraftige når de er i butikken. Vi tror dette er en tendens som kommer til å øke, sier Bjørn Malm, leder for samfunnsansvar i TINE.

Inviterer til debatt om fremtidens kosthold

Hva vi vil spise i fremtiden og hva som er et bærekraftig kosthold er et tema som setter dagsorden på TINEs ernæringskonferanse, der Balanserapporten legges frem.

– Vi mennesker trenger mat for å leve. Hva, hvor mye og hvordan vi produserer maten vi spiser påvirker miljøet, samtidig som hvor mye og hva vi spiser påvirker helsen vår. Mat og klima er gjensidig avhengig av hverandre. Vi i TINE vil være med å sette bærekraftig kosthold på dagsorden, sier Hanne Refsholt, konsernsjef i TINE.

Fakta om Balanserapporten 2017
Rapporten presenterer hovedsakelig funn fra en undersøkelse utarbeidet av TINE. Datainnsamlingen er gjennomført av Norstat i januar 2017. Den ble gjennomført på nett med 1 001 respondenter i et representativt utvalg av den norske befolkningen over 15 år.

Hele Balanserapporten 2017 og rådatafiler med regionale nedbrytninger finnes på tine.no

For nærmere informasjon, vennligst kontakt:

Anne Marie Skjølsvik, ernæringsrådgiver i TINE, 928 61 395, anne.marie.skjolsvik@tine.no

Hege Susanne Rognlien, kommunikasjonsrådgiver i TINE, 904 00 430, hege.rognlien@tine.no