Mann med kokkehatt viser to tomler opp

Tips og råd til kakebakere

Glasuren renner, kakebunnen er flat og det er 10 minutter til gjestene kommer. Kjenner du deg igjen? Unngå katastrofen med disse enkle tipsene
En viktig tommelfingerregel er at du alltid leser igjennom oppskriften og fremgangsmåten før du begynner på bakingen. Da unngår du overraskelser. 

Disse tipsene kan også hjelpe deg til et godt bakeresultat:

  • Sørg for at alle ingrediensene har omtrent samme temperatur.
  • Unngå trekk på kjøkkenet når du jobber med kaker og gjærdeig
  • Bruk plastfolie eller bakepapir på bakebenken når du skal kjevle ut marsipanlokk, paibunn eller pizzabunn. Da fester det seg ikke til benken.
  • Vær tålmodig når du steker en kake! Hold døren til stekeovnen lukket helt til kaken er nesten ferdig stekt. Da øker du sjansen for en høy og luftig kake.

Kaker vi bestiller hos bakeren er ofte veldig imponerende og ser utrolig lekre ut. Det kan du også få til: 

  • Hvis du skal pynte kaken med friske bær eller frukt, kan du dyppe eller pensle dem i  gele for å få en fin og glansfull overflate - og vips så ser den helt superproff ut!
  • Lei av grisete serveringsfat? Når du skal pynte en kake med glasur, kan du beskytte kakefatet ved å legge 5-10 cm brede strimler av matpapir under kaken. Fjern strimlene når du er ferdig med å pyntingen og deremed er like rent.
  • For å få sjokoladeglasuren blankest, bør du koke opp væsken og trekke kjelen av varmen før du tilsetter sjokoladen. La sjokoladen smelte litt før du rører i den.
  • Ikke sett glasuren i kjøleskapet før den har kommet på kaken. Temperert glasur er lettere å fordele og dermed lettere å få en jevnere overflate.
TIPS: Hvis du er gått litt lei av å bruke de samme glasurene hver gang, hva med å prøve noe nytt? Visp sammen en boks med Crème Fraiche og smak til med sukker eller melis.  Her kommer noen flere gode tips til hobbykokkene blant oss.
  • Bruk en brødkniv når du skal dele sukkerbrødet. Skjær inn fra siden, og fortsett rundt kaken før du skjærer helt igjennom til slutt. På denne måten kan du fikse litt på mulige ”feilskjær”
  • Når du skal piske eggehviter stive, er det viktig at bollen og vispene er helt rene før du starter.
  • Marengs blir seigere dersom du pisker inn melis/sukker til slutt og tilsetter en liten teskje mild og blank eddik. Eddiken vil ikke sette smak på marengsen.
  • Hvis du skal farge marsipan selv, bør du bruke engangshansker (særlig hvis du bruker de "nye" importerte fargene)
  • Kaker med kremfyll og sjokoladekaker blir gjerne saftigere av å stå noen timer eller en dag før de serveres. La væsken ”sette” seg i kaken.

Hva er DITT beste baketips? Del gjerne med oss andre i kommentarfeltet under eller på vår Facebook-side

Del denne artikkelen