Hvert år kaster vi nordmenn over 300.000 tonn mat som fint kunne vært spist. Så mye som hver fjerde handlepose med mat du kjøper går faktisk rett i søpla! Det tilsvarer 51,1 kg per person hvert år. Slik kan vi ikke fortsette.

TINE i samarbeid med blant andre NHO Mat og Drikke, Miljøverndepartementet og en rekke andre næringsmiddel- og samfunnsaktører ønsker å få ned matsvinnet i Norge gjennom prosjektet ForMat.

Forskning viser at selv om industrien og dagligvarehandelen også kaster mat, er det forbrukerne som står for det største volumet.

Hovedmålet med prosjektet er å redusere matsvinnet med 25 % innen 2015.

For at vi sammen skal kunne nå dette, må hver og én av oss selv ta i et tak.

Både her på tine.no og på prosjektets egne nettsider, Matvett.no , kan du få en rekke gode råd til hvordan du og din familie kan vise matvett. I tillegg finner du blant annet gode oppskrifter for bruk av rester og du får en rekke tips til hvordan du kan redusere matsvinnet sammen med barna dine.

Restesuppe på 1-2-3

Petter Schjerven, kjent fra blant annet NRK-programmet "Typisk norsk", gir deg her noen gode tips til hvordan du kan unngå å kaste mat og dermed også spare penger. Se også hvor kjapt han lager Ribollita, verdens beste restesuppe!

Trykk på bildet for å spille av videoen:

 

11 enkle tips til å kaste mindre mat

  • Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste
  • Rydd i kjøleskapet, så du vet hva du har
  • Oppbevar maten din riktig. Husk at fisk og kjøtt må ha det kaldere enn grønnsaker
  • Bruk sansene dine. Ikke kast mat selv om den har gått ut på dato før du har sjekket om maten fremdeles er bra
  • Avkjøl maten raskt og frys eller legg i kjøleskapet det du har til overs
  • Oppbevar rester i tette bokser
  • Rester av f eks brokkoli eller blomkål kan du bruke i en potetmos eller karbonadedeig.
  • Frys brød som ikke skal spises neste dag
  • La torsdag være “restetorsdag”. Bruk opp rester av råvarer og av ferdige retter før du handler ny mat til helgen
  • Rester fra gårsdagens middag passer ofte å bruke i gratenger eller gryteretter.
  • Så lenge egg oppbevares under 12 grader, holder de seg mye lenger enn datostemplingen tilsier.
    Du kan sjekke om eggene er gode ved å legget et egg i en beholder med vann. Dersom egget flyter opp, er det dårlig, men dersom det synker til bunns er det fortsatt bra.

Har du flere gode tips til hvordan vi kan kaste mindre mat? Del gjerne med oss andre ved å legge inn en kommentar i feltet under eller del tipsene dine på TINEs facebook-side