Havregrøt med kli

Go' grøt

Grøt i alle former, fra frokostvarianter til dessertgrøten, er trendy. I tillegg er det super middag.

Grøtens comeback kommer i kjølvannet av det massive fokuset på klassisk nordisk mat de siste årene. Og det er mange fordeler med å ta grøten tilbake til kjøkkenet.

Her finner du en rekke gode grøtoppskrifter

Kom hjem til ferdig grøt

Et godt tips for å ha ferdig grøt når du kommer hjem fra jobb og for å unngå svidd grøt, er å koke grøten i kald stekeovn.

Kok opp grøten. Legg på lokk og sett grøtkjelen i kald stekeovn. Lukk igjen døren og la grøten stå i stekeovnen i 4-5 timer. Gi grøten et raskt oppkok før servering.

For raskere tilberedning, sett temperaturen på stekeovnen til 80°C, sett inn den oppkokte grøten og la den stå i 1 ½ -2 timer. Om grøten er for tykk i konsistensen, tilsett litt mer melk og rør opp grøten under oppvarming

Grøtlaging i gamle dager

I gamle dager brukte man å sette grøten i en ”høykasse” etter koking. En høykasse er trekasse kledd med høy for å ta vare på varmen. Grøten fikk stå i kassen til den var ferdig til servering. Og flere av oss kjenner nok til begrepet «dynegrøt», hvor man pakket grøtkjelen inn i dyner og lot det stå i flere timer.

Slik lager du byggrynsgrøt

Legg byggryn i bløt natten over. Hell av vannet. Kok opp melk, byggryn, sukker, vaniljestang, kanel og salt. Senk temperaturen og la grøten trekke i 30-40 min til den har fått en fyldig konsistens. Rør om en gang i mellom, slik at grøten ikke legger seg i bunnen av kasserollen.

Oppskrift på byggrynsgrøt finner du her

Tips til risgrøtkoking

Lag stor porsjon grøt. Det som blir til overs kan fint fryses ned. Ekstra risgrøt kan også lages til deilig riskrem eller rislappermed kanel og sitron dagen etterpå.

Svidd grøt smaker ikke godt. Pass på temperaturen og å røre i gryta underveis. Svir melkebasert grøt seg, er det bare å begynne på nytt.

Del denne artikkelen