Oppskrift på Lys saus og hvit saus

Visste du at TINE MatSans lærer seg hva du liker? Registrer deg og få oppskrifter basert på hva du faktisk liker!

www.tine.no/matsans

Lys saus og hvit saus

Hvit saus danner basis for forskjellige sauser som får navn etter den smakstilsetningen som brukes, f.eks. karrisaus.

  • Vanskelig:

    Enkel
  • Tid:

TIPS!: Du kan smaksette lys saus med sitron, tomatpuré, pepper, ost, sennep, karri, hakkede friske og tørkede urter, kajennepepper og muskat.

Slik gjør du

Lys saus:

  1. Kok opp kraft. Lag en klumpfri jevning av mel som piskes sammen med kald veske. Rør jevningen i sausen i en tynn, jevn stråle mens du rører konsant.

  2. La sausen koke i ca 5 minutter. Smak til med evt mer salt.

Hvit saus med meljevning (uten smør):

  1. Rør sammen mel med litt av den kalde melken til du får en klumpfri jevning. Kok opp resten av melken, og rør den inn i jevningen i en tynn stråle mens du rører konstant.

  2. ELLER du kan røre mel og kald væske sammen i kjelen til det er klumpfritt. Kok så opp under omrøring. La sausen koke i ca 5 minutter. Smak til med salt. Denne metoden passer godt når du lager små porsjoner.

Hvit saus med smør og mel:

  1. Smelt smør og rør inn mel i en kjele. Spe ut med melk i omganger under røring, til du får en glatt saus.

  2. La sausen koke i i ca 10 minutter på svak varme. Smak til med salt.