Oppskrift på Lys saus og hvit saus
0

Lys saus og hvit saus

(4)
  • Utførelse

    Enkel
  • Tid

Hvit saus danner basis for forskjellige sauser som får navn etter den smakstilsetningen som brukes, f.eks. karrisaus.

Ingredienskalkulator

Antall porsjoner

Ingredienser

Lys saus:

4 desiliterkraft fra kjøtt eller grønnsaker
2 spiseskjehvetemel eller 1–2 ts maisenna
½ teskjesalt

Hvit saus med meljevning (uten smør):

1 ½ spiseskjehvetemel
4 desiliterTinemelk® Helmelk 3,5 % fett eller lettmelk
¼ teskjesalt

Hvit saus med smør og mel:

1 spiseskjeTINE Meierismør
2 spiseskjehvetemel
4 desiliterTinemelk® Helmelk 3,5 % fett eller lettmelk
¼ teskjesalt

Slik gjør du det

    Lys saus:

  1. Kok opp kraft. Lag en klumpfri jevning av mel som piskes sammen med kald veske. Rør jevningen i sausen i en tynn, jevn stråle mens du rører konsant.
  2. La sausen koke i ca 5 minutter. Smak til med evt mer salt.
  3. Hvit saus med meljevning (uten smør):

  4. Rør sammen mel med litt av den kalde melken til du får en klumpfri jevning. Kok opp resten av melken, og rør den inn i jevningen i en tynn stråle mens du rører konstant.
  5. ELLER du kan røre mel og kald væske sammen i kjelen til det er klumpfritt. Kok så opp under omrøring. La sausen koke i ca 5 minutter. Smak til med salt. Denne metoden passer godt når du lager små porsjoner.
  6. Hvit saus med smør og mel:

  7. Smelt smør og rør inn mel i en kjele. Spe ut med melk i omganger under røring, til du får en glatt saus.
  8. La sausen koke i i ca 10 minutter på svak varme. Smak til med salt.

Tips:

Du kan smaksette lys saus med sitron, tomatpuré, pepper, ost, sennep, karri, hakkede friske og tørkede urter, kajennepepper og muskat.

Kommentarer

Produkter i oppskriften