Brun saus

Brun saus

26
392
Enkel10 min
Er det en saus som blir sett på som den mest tradisjonelle i norsk matlaging, så må det være brun saus. Perfekt til kjøttboller!

Ingredienser

Antall porsjoner

Slik gjør du det

  1. 1

    Smelt smør i en kjele på middels varme.

  2. 2

    Tilsett mel og rør det godt inn, slik at det blir en tykk og jevn masse. Rør mens melblandingen gradvis får en nøttebrun farge. Ta kjelen av varmen eller sett platen på laveste trinn.

  3. 3

    Tilsett litt melk og kjøttkraft/buljong om gangen og rør godt med en visp. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp under omrøring.

    Tips

    Du kan fint bytte ut helmelk med lettmelk eller ekstra lettmelk. Hvis du varmer opp melk og kraft/buljong før du sper i væsken, er det lettere å unngå klumper i sausen.

  4. 4

    La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til. Smak til med salt og pepper.

Tips

Du kan smaksette brun saus med en rekke smaker. For eksempel rød, grønn eller svart pepper, sennep, urter, hakket løk, saft, bærgelé, rødvin, sopp, kajennepepper, eller oliven og tomatpuré.

Del denne oppskriften: