Oppskrift på Kjøttkaker med kålstuing
9

Kjøttkaker med kålstuing

(86)
  • Utførelse

    Middels
  • Tid

Her er en oppskrift på en av de norske middagsklassikerne: kjøttkaker med brun saus og kålstuing.

Ingredienskalkulator

Antall porsjoner

Ingredienser

Kjøttkaker:

½ teskjesalt
500 gramkjøttdeig
½ teskjenykvernet pepper
½ teskjemalt muskatblomme
½ teskjemalt ingefær
2 ½ spiseskjepotetmel
4 desiliterTinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 spiseskjeTINE Meierismør

Brun saus:

2 spiseskjehvetemel
4 desiliterTinemelk® Helmelk 3,5 % fett
4 desiliterkraft
Littsukkerkulør eller soyasaus
½ teskjesalt

kålstuing:

750 gramsnittet hodekål
3 desilitervann
½ teskjesalt
1 spiseskjeTINE Meierismør
2 spiseskjehvetemel
4 desiliterTinemelk® Helmelk 3,5 % fett

2 desilitertyttebærsyltetøy

Slik gjør du det

    kjøttkaker:

  1. Arbeid salt inn i kjøttdeig til den er seig. Rør inn pepper, muskatblomme, ingefær og potetmel. Spe med væske, litt om gangen. Form farsen til runde kaker, og stek dem i noen minutter på hver side i smør i en panne på middels sterk varme.
  2. Ha ferdigstekte kaker over i en gryte med litt vann, og la dem trekke. Eller ha dem rett i den ferdige brune sausen.
  3. brun saus:

  4. Lag jevning ved å blande mel og melk i et tett glass eller en mikromikser, og bland eller rist det til det er klumpfritt. Kok opp kraft eller sjy, og hell i jevningen i en tynn stråle. Rør hele tiden, så det ikke blir klumper.
  5. Rør til sausen koker opp, og la den småkoke i ca. 5 minutter. Sausen kan farges med litt sukkerkulør eller soyasaus. Smak til med salt.
  6. kålstuing:

  7. Finsnitt kål og kok den i lettsaltet vann til den er myk. Hell av kokevannet.
  8. Smelt smør og rør inn mel. Spe med melk og rør hele tiden, slik at sausen blir helt jevn. Smak til med salt og bland kålen i. Smak stuingen godt til. Server kjøttkakene med kålstuing og tyttebærsyltetøy.

Tips:

Kjøttdeig av vilt eller lam smaker også ypperlig i kjøttkaker.

Kommentarer

Produkter i oppskriften