Helstekt svinefilet med soppsaus

    Oppskrift på Helstekt svinefilet med soppsaus

    Indrefilet av svin egner seg godt å steke hel i ett stykke eller som biff. Denne delen av grisen er rent, magert (kun 3,6% fett) og gir bemerkelsesverdig mørt kjøtt. Du kan også fint bruke svin ytrefilet i denne nydelige middagen, hvor vi serverer fileten sammen med næringsrike grønnsaker og en svinaktig god soppsaus med sjampinjonger.

    • Vanskelig?

      Enkel
    • Tid

    TIPS: Svin indre- og ytrefilet smaker også nydelig innsurret i noen skiver god spekeskinke eller bacon. Rull dette da rundt fileten før du legger den i formen og steker den.
    porsjoner

    Du trenger

    Helstekt svinefilet

    800 g romtemperert svin indrefilet
    1 ts salt
    0.5 ts nykvernet pepper

    Til steking

    1 ss TINE Ekte Smør

    Soppsaus

    1 ss TINE Ekte Smør
    1 løk
    1 hvitløksfedd
    300 g sjampinjong eller annen god sopp
    1 beger TINE Crème Fraîche Lett
    2 ss soyasaus
    0.5 ts salt
    0.25 ts nykvernet pepper

    Dryss

    3 ss grovhakkede krydderurter

    Tilbehør

    8 poteter
    400 g brekkbønner eller rosenkål

    Slik gjør du

    1. Til denne oppskriften på helstekt svinefilet trenger du en ildfast form. og gjerne et steketermometer få den perfekte kjernetemperatur på kjøttet. La kjøttet ligge ute i minst en halv time i romtemperaturfør du skal steke det.

      Sett stekeovnen på 200°C.

    Helstekt indrefilet av svin

    1. Gni den romtempererte svinefileten inn med salt og pepper. Brun den raskt på alle sider i en varm stekepanne med smør som har smeltet og blitt nøttebrunt. Legg deretter indrefileten over i en ildfast form. Dersom du bruker steketermometer stikker du det i den tykkeste delen av kjøttet før du setter formen i ovnen.

    2. Stek indrefileten midt i ovnen i til den oppnår kjernetemperaturen du ønsker (ca 25 minutter):
      Hvis du vil at kjøttet skal ha en lett rosa kjerne, skal termometeret vise 68-70 °C. Vil du ha den gjennomstekt, venter du til det viser 76 °C.

      Ta kjøttet ut av stekeovnen og la det hvile i minst 10 minutter under aluminiumsfolie før du skjærer det i skiver.

    Soppsaus

    1. Finhakk løk og hvitløk og skjær sjampinjong/soppen i skiver eller båter. Brun løk og sopp lett i smør i en panne. Rør inn Crème Fraîche og soyasaus. Smak til med salt og pepper. La soppsausen koke i et par minutter på middels varme. Synes du sausen blir for tykk, sper du på med litt melk eller vann.

    Tilbehør

    1. Kok potetene og brekkbønner eller andre typer grønnsaker du ønsker å servere til.

    Servering

    1. Skjær svinefileten i skiver og server med kokte poteter, brøkkbønner eller rosenkål og den gode soppsausen til. Dryss over hakkede, friske urter dersom du ønsker det.

    Gi din vurdering: