Boller med rosiner fra Bakeriet i Lom

(116)
 • Utførelse

  Enkel
 • Tid

Hvert år selges tusenvis av boller over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. Av denne oppskriften får du ca 20 boller. God fornøyelse!

Ingredienskalkulator

Antall porsjoner

Ingredienser

Boller fra Bakeriet i Lom

125 gTINE Meierismør
5 dlTinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 stkegg, romtemperert
50 gfersk gjær (1 pk)
150 gsukker
1 kghvetemel (ca)
1 tskardemomme
1 tssalt
200 grosiner

Til pensling

1 stkegg

Slik gjør du det

  Sett deigen

 1. Ha alle ingrediensene unntatt smør i en eltebolle, og elt i 15 minutter. Tilsett deretter smør i terninger, og elt i nye 15 minutter.

  Tips:

  Fremgangsmåte uten kjøkkenmaskin: Smelt smør i en kjele og tilsett melk, la blandingen bli fingervarm, ca. 37°C. Smuldre gjær i en bakebolle, hell over litt av væsken og rør slik at gjæren løses opp. Elt inn de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.

 2. Forheving

 3. La bolledeigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 40 minutter.
 4. Utbaking

 5. Strø litt mel på bakebordet. Elt deigen lett når den er ferdig hevet. Trill deigen til en pølse. Del den i jevnt store biter, trill dem til glatte og fine boller. Legg bollene på et stekebrett tildekket med bakepapir.
 6. Etterheving

 7. Etterhev bollene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. La dem heve til dobbel størrelse.
 8. Sett på stekeovnen på 225°C. Pensle med sammenvispet egg. Stek bollene midt i stekeovnen i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.

Tips:

1. For å få det beste resultatet på baksten, er det viktig at alle ingrediensene har cirka samme temperatur. Husk derfor å ta ut egget en liten stund før slik at det rekker å romtemperere seg!

2. Den aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!

Kommentarer

Produkter i oppskriften