Norgesbrødet

Norgesbrødet

18
146
Enkel115 min
Som navnet antyder, er dette et godt norsk grovbrød. Et flott brød å ha i matpakken. Og det er vel ingenting som slår en skive nybakt grovbrød med et tykt lag meierismør, og kanskje litt brunost?

Ingredienser

Antall stykker

  • 50 g
    gjær (1 pk.)
  • 3 dl
    vann
  • 1 l
  • 10 dl
    sammalt hvete, grov
  • 5 dl
    sammalt rug, grov
  • 10 dl
    hvetemel
  • 1 dl
    havregryn
  • 1 dl
    hvetekli
  • 1 ts
    salt

Slik gjør du det

  1. 1

    Sett stekeovnen på 185 °C. Av denne oppskriften får du 3 brød og trenger 3 brødformer på ca. 1 1/2 liter.

  2. 2

    Smuldre gjæren og løs den opp i lunkent vann. Bland alt til en jevn og smidig deig. La den heve under plast til dobbel størrelse på et lunt sted.

  3. 3

    Ta deigen på bakebordet og del den i tre emner. Bak ut brød for tre brødformer. La brødene etterheve på et lunt sted i ca. 45 minutter.

  4. 4

    Pensle brødene med litt vann og dryss på litt havregryn før du steker brødene i nedre del av ovnen i ca. 1 time. Avkjøl på rist.

Tips

Som med annen gjærdeig, er det lurt å begynne med så lite mel som mulig. Det er lettere å justere en løs deig til passe fast konsistens enn det motsatte.

Del denne oppskriften: