Grovbrød fra Bakeriet i Lom

(179)
  • Utførelse

    Enkel
  • Tid

Bakeriet i Lom står bak denne oppskriften som viser deg trinn for trinn hvordan du lager gode grovbrød. Hvert år selges tusenvis av brød over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. Av denne oppskriften får du enten 3 små eller 2 store brød. God fornøyelse!

Ingredienskalkulator

Antall porsjoner

Ingredienser

Grovbrød fra Bakeriet i Lom

25 gramfersk gjær
9 desilitervann
500 gramsammalt hvete, grov
1 kilogramhvetemel (ca)
50 gramTINE Meierismør
2 teskjesalt
½ spiseskjesukker

Slik gjør du det

    Sett deigen

  1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Du kan godt bruke lunkent vann, men det er viktig at det ikke er for varmt. Hvis det blir for varmt, virker ikke gjæren. Det går fint å bruke kaldt vann, deigen blir varm nok når du elter den. Rør slik at gjæren løses opp.
  2. Ha i de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.
  3. Bruker du kjøkkenmaskin, la maskinen gå i langsom fart i ca 5 minutter og deretter litt raskere i ca 2 minutter. Det er enkelt å bruke en kjøkkenmaskin med eltebolle og eltekrok. Deigen skal ikke være klisset, men slippe bollen.
  4. Forheving

  5. Strø litt mel over deigen. Dekk til deigen med plast eller et rent kjøkkenhånkle og sett den til heving på et lunt sted i ca 40 minutter.
  6. Utbaking

  7. Strø litt mel på bakebordet. Del deigen i 3 like store deler. Form brødene slik at de passer fint i hver sin brødform.
  8. Etterheving

  9. Strø mel over brødene. Etterhev brødene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. Når brødene har hevet til dobbel størrelse er de klare til steking.
  10. Sett på stekeovnen på 190°C.
  11. Det siste du gjør før du setter inn brødene, er å snitte dem. Å snitte brødene er å ta en så skarp kniv som mulig, og skjære noen fine kutt på toppen av brødene. Da slipper du at brødene sprekker opp.
  12. Stek brødene midt i stekeovnen i ca 40-45 minutter. Avkjøl på rist.

Tips:

Den aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!

Kommentarer

Produkter i oppskriften