Oppskrift på Eltefritt grytebrød

Visste du at TINE MatSans lærer seg hva du liker? Registrer deg og få oppskrifter basert på hva du faktisk liker!

www.tine.no/matsans

Eltefritt grytebrød

Har du ikke prøvd eltefritt grytebrød enda? Her får du den enkle oppskriften på det som også kalles no-knead-bread. Deigen må heve i 12-18 timer, men ta tiden til hjelp og nyt ferskt, nybakt brød med smør og brunost.

  • Vanskelig:

    Enkel
  • Tid:

TIPS!: Det kan være uvant å legge inn så mye tid til heving, men etter hvert får du en rutine på det. Sett for eksempel deigen rett før leggetid så du kan bake ut brødet når du kommer hjem fra jobb. Eller beregne tiden slik at du kan bake ut brødet om morgenen og kan nyte ferskt brød til helgefrokosten.

Slik gjør du

  1. Rør mel, salt og gjær ut med vann i en vid bakebolle til akkurat blandet. Dekk med plastfolie og la heve på kjøkkenbenken i 12-18 timer.

  2. Bruk en deigskrape til å brette deigen sammen ved å skrape kantene inn mot midten, ca. 10 ganger, eller til deigen virker jevn og elastisk. Deigen er veldig våt, så det kan bli litt klissete. Dryss eventuelt med litt mel, men pass på at du ikke får melklumper i deigen.

  3. Vend deigen med bretten ned og dekk til med plast igjen. La hvile i 2 timer.

  4. Sett ovnen på 250 °C og plasser en stor jerngryte, ca. 24 centimeter i diameter, i ovnen slik at den varmes opp.

  5. Ta gryten ut av ovnen, dryss med mel og vend deigen raskt over i gryta. Bruk gjerne en deigskrape for å få den over i en hel klump. Dryss toppen med mel, legg på lokk og stek i gryten i ovnen i 30 minutter.

  6. Senk temperaturen til 200 °C og ta av lokket. Stek i 15 minutter til eller til skorpen er gyllen og sprø. Avkjøl på rist og server gjerne med smør og brunost.

    Brødet holder seg best om det kan ligge på benken eller i en luftig brødboks pakket inn i et kjøkkenhåndkle.