Bilde av matvarer i en handlevogn, foto: Bo Mathisen kilde:

Matsvinn

Kasting av fullverdig mat er et problem i vår del av verden. TINE er en av Norges største matleverandører. Vi tar ansvar for å redusere eget matsvinn. Samtidig ønsker vi å legge til rette for at du som forbruker kan lære mer om hvordan du kan kaste mindre mat.

Hva er status?

I Norge kaster vi over 350 000 tonn mat årlig. Det er store tall og sammen kan vi minske det! Matsvinn er en stor miljøutfordring, samtidig som det koster mye for den enkelte familie å kaste så mye mat.

Visste du at ca. hver åttende handlepose med mat går i søpla?

Planlegg før du handler mat

En av de viktigste tingene man kan gjøre for å bekjempe matsvinn hjemme er å planlegge før man handler mat. Da sikrer du at du ikke handler mat du ikke rekker å spise opp før maten blir dårlig.

Skriv handleliste og eller last ned en app til telefonen som gjør planleggingen enklere.

Bruk sansene før du kaster mat

Visste du at produkter som er merket "best før" kan spises etter utløpsdatoen dersom de lukter, ser og smaker normalt? Hvis melka har blitt sur kan den fortsatt brukes i for eksempel vaffelrøre eller i saus.

Om du bruker sansene før du kaster mat kan du spare miljøet for unødvendig matsvinn og du kan spare penger.

Matsentralen

Matsentralen i Oslo har i 2016 bidratt til at i underkant av 1051 tonn mat har kommet de vanskeligstilt til gode, noe som tilsvarer 2,1 millioner middager. Sammenligner man med 2015, var veksten hele 34 prosent.

TINE har siden oppstarten i 2013 vært en viktig samarbeidspartner med Matsentralen, og bidrar med både finansiering og produkter. I 2016 leverte TINE 185 tonn (262 tonn i 2015) mat til sentralen.

Hvor god er du til å ta vare på mat?

Er du en matsvinn-mester eller et skikkelig matsvin? Ta quizen for å finne ut hvor god du er på å spise opp rester, planlegge handlingen og å ta vare på maten du handler inn.

Ta quizen her

Matvett.no

Matvett.no er en side for alle som ønsker å lære hvordan vi kan bli flinkere til å kaste mindre mat og som ønsker å bidra med tanker, ideer og handlinger til hvordan vi kommer matsvinnet til livs.

matvetts sider får du all den informasjon du trenger for å bli flinkere til å kaste mindre mat. Her får du råd og tips om:

  • Holdbarhet for ulike råvarer
  • Forskjell på «best før» og «siste forbruksdag»
  • Hvordan du skal planlegge innkjøp og måltider
  • Riktig oppbevaring av ulike typer råvarer
  • Tilberedning av restemat, enten fra råvarer du har til overs, ferdige retter som trenger en ny vri eller rester av tilbehør som ris, pasta, poteter og saus.

Ikke kast melka, lukt deg frem

Har du melk, fløte eller rømme som er i ferd med å gå ut på dato? Lukt og smak deg fram før du kaster det for å finne ut om produktene er blitt dårlig.

Etter langhelger eller høytider med mye matglede kan det være mye restemat igjen, som melk og fløte som begynner å nærme seg utløpsdato. Husk at de fleste melk- og meieriprodukter er mer­ket med «best før», det betyr ikke nødvendigvis «dårlig etter».