tine.no
Treningsdagbok

Treningsdagbok – en kilde til læring, utvikling og motivasjon

Treningsdagbok er mye brukt i toppidretten blant profesjonelle atleter og trenere, men det er ikke noe i veien for at notatene kan være vel så nyttig for vanlige mosjonister også. Her finner du Olympiatoppens Treningsdagbok, og du får vite litt om hva som bør loggføres og hvordan du kan bruke loggboka som en kilde til læring, inspirasjon og motivasjon til å nå målsetninger.

Derfor bør du loggføre trening

Treningsdagboka brukes i hovedsak som et verktøy for å loggføre egen trening, kontrollere treningsmengde og intensitet og for å dokumentere progresjon og fremgang i treningen.

Januar er måneden der mange vil jobbe med forsetter for det nye året. Det er sjelden noe i veien med folks ambisjoner og det er høye treningsmål for året som venter. Problemet oppstår når du ikke har kontroll på progresjon og fremgang. Du kan kanskje trent med det samme programmet i flere år uten og oppnå ønskede resultater. Har du gått i denne fella er det vanskelig å gjøre opp erfaring om hvilke type trening som funker for deg.

Boka er et nyttig for å sette gode mål. Når du skriver ned egen trening blir du bevisstgjort egne mål og delmål. På denne måten får du lettere oversikt over om du gjennomfører treningen du trenger for å komme i mål. Jobber du sammen med en personlig trener eller lignende er treningsdagboka også et av de viktigste verktøyene for å få til et godt samarbeid og kvalitetssikring. 

Olympiatoppens Treningsdagbok

Olympiatoppen er aktøren som har det operative ansvar og myndighet til å utvikle norsk toppidrett, og et helhetlig ansvar for resultatene i norsk toppidrett. 

Deres digitale treningsdagbok er utviklet av dedikerte fagpersoner på området og er et verktøy som lar deg planlegge, logge og analysere treningen din.

Ønsker du å lese mer eller ta i bruk Olympiatoppens Treningsdagbok, klikk her.

Disse bør loggføre trening

For aktive utøvere vil jeg si det er et «must» å loggføre trening, men mosjonister som trener flere ganger i uken med konkrete mål bør også ta fram treningsdagboka. Det gjelder for deg som vil ned i vekt, opp i vekt eller om du ønsker å få bedre kondisjonen. Om du for eksempel vil ti kilo ned i vekt vil du mest sannsynlig dra nytte av å notere hva du får i deg av mat og drikke i løpet av dagen. Treningsdagboka er altså for alle som trener mot et mål og den hjelper deg med løpende evaluering som staker ut kursen for videre treningsarbeid.

Dette bør du loggføre

Treningsdagboka bør inneholde en god oversikt over parameterne som bestemmer den totale treningsmengden: Hvor lenge du trener, grad av intensitet, hyppighet, treningsform eller aktivitet og så klart dato. På den måten får du enkelt grei på hvor mye tid som er brukt på for eksempel kondisjon opp mot styrketrening.

Alle økter må inn i boka for at det skal ha noen hensikt. I tillegg til rene treningsdata kan det være lurt å skrive ned hvilke følelser man har i kroppen før, underveis og etter trening. Videre vil faktorer som søvnkvalitet, kosthold, belasting i forbindelse med jobb, familie og annet være viktig å få med. Treningsmengden er en ting, men det som avgjør om du tåler treningen er den totale belastningen du har alt i alt.

Mann går  i fjellet med staver

Bruk den i tyngre perioder

I løpet av et år er det naturlig at formen varierer og særlig om du har mange andre forpliktelser uten om trening. I tunge perioder kan logging av trening være ekstra nyttig. Gå tilbake i notatene dine og se hvordan det har gått de siste ukene. Kanskje har variasjonen vært for dårlig eller så har intensiteten vært for høy ved rolige økter. Kanskje har du heller ikke fått nok hvile. Følg med på hva du har gjort tidligere og bruk dette til å legge opp framtidige økter. Husk også å følge med hva på du har skrevet når det kommer til følelsene dine rundt trening.

For å forebygge skader

Loggføring av trening kan også hjelpe deg med å forebygge og behandle skader. Som nevnt vil du enkelt se om treningen har vært for ensidig og du kan i forkant se om du bør rette mer oppmerksomhet på nye områder av kroppen.

Om du først har blitt skadet kan det være nyttig å skrive ned hva du gjør for å bedre skaden helt til du er tilbake i form. Dette kan for eksempel være hva slags type behandling du får, medisiner eller rehabiliteringsøvelser. På denne måten kan du selv vurdere hvor god effekt behandlingen hadde, og eventuelt gjøre justeringer om samme skade skulle skje på nytt.

Få motivasjon, læring og selvtillit

Bruk boka til å øke motivasjon og bygge selvtillit til egen trening. Følg med på hvor mange timer du har brukt på trening, hvor langt du har klart å gå på ski eller hvor mange kilo du kan løfte. Når du ser progresjon bidrar dette til å se effekten og nytten av å bruke tid og krefter på trening. Her må jeg likevel nevne at antall timer eller kilo ikke nødvendigvis er riktig eller direkte måleenhet for hva du faktisk oppnår. Til slutt vil jeg anbefale deg å bruke loggen til å lære av trening. Bruk oversikten til å utarbeide programmer og økter som er tilpasset akkurat deg. Trening er individuelt og ting som fungerer bra for noen trenger ikke å være den optimale løsningen for alle. 

Relatert

10 tips til deg som skal begynne å trene

Ønsker du å komme i gang med trening, men er usikker på hvor du skal begynne? Mange er motivert for trening i starten, men det er lett å dabbe av hvis man ikke etablerer gode treningsvaner.

Planlegg trening: om frekvens, intensitet og variasjon

Jobb fram en strukturert og tilrettelagt plan som vil hjelpe deg med å øke progresjon og prestasjon.

Seks prinsipper for treningsplanlegging

For å få fremgang og oppnå treningsmål er det viktig å planlegge og variere treningen.