tine.no

Sykling og løping på vinterføre

Vinteren er straks her, og mange gleder seg til nypreparerte løyper og uteaktiviteter i vinterland. Men for andre kan snø og mørke være frustrerende, og for deg som liker å løpe og sykle i friluft kan vinterhalvåret bli litt vel langt.

Men fortvil ikke. Du er ikke nødt til å sette deg på spinningsykkelen, eller hoppe på tredemølla. Riktignok kan isete underlag gi muskelskader, eller i verste fall brudd, om man ikke er godt forberedt. Men med noen enkle forhåndsregler og riktig utstyr kan du lett komme deg ut i det friske vinterværet med sykkel eller piggsko.

Fire tips for sykling og løping på vinteren

  1. Tenk frekvens, ikke hold for høyt tempo på ujevnt underlag.
  2. Invester i dekk og sko med pigger for bedre grep på veien.
  3. Ikke begi deg ut på den glatteste isen.
  4. Hold deg varm, selv etter oppvarming er det viktig å dekke visse deler av kroppen godt.

 

Par er ute å løper ute i snø

Løping om vinteren

Løping på vinterstid kan være fantastisk. En joggetur i frisk og vakker natur er godt for både kropp og sjel. Men før du legger ut på tur er det viktig å tenke over ambisjonsnivået. På glatt føre kan det være lurt å velge lange, rolige økter fremfor hurtige intervaller.

Når veien er delvis dekket av snø eller is blir underlaget fort både glatt og ujevnt. For å unngå skader er det viktig å fordele vekten jevnt når du setter føttene i bakken, du bør heller ikke ta for lange steg. Ikke beveg deg ut på glattisen hvor det ikke er strødd, da bør du heller finne et mer passende sted å jogge. Det er også viktig å bruke piggsko, helst sko med mange små pigger, da vekten fordeles mer jevnt på underlaget og faren for overtråkk blir mindre.

Sykling om vinteren

Flere og flere benytter seg av sykkelen hele året nå enn hva de gjorde før. Men som med løping er det viktig å gjøre en vurdering av ambisjonene sine før man legger ut på tur.

På glatt og ujevnt underlag bør man regne med å bruke litt lenger tid for sin egen sikkerhets skyld. Det er alltid viktig å være forsiktig i trafikken, men om vinteren må man huske på at både sykkel og bil har lengre bremselengde enn resten av året.

Mange mener det ikke er nødvendig å benytte seg av piggdekk på sykkel om vinteren, men dette advarer ekspertene mot. Det anbefales på det sterkeste å bruke piggdekk, spesielt siden konsekvensene av ett enkelt fall kan bli veldig stort. Med piggdekk reduserer du også bremselengden, noe som gjør sykkelturen tryggere både for deg selv og andre. Hvor mange pigger anbefales å ha på dekkene varierer i henhold til underlag, og her lønner det seg å lytte til en butikkansatt med fagkunnskap for å få akkurat de piggdekkene du trenger.

Hold deg varm

Mange tenker nok at det ikke er så viktig å kle seg for mye når man skal ut og trene, det er lett å stole på at den høye kroppstemperaturen under økten holder deg varm nok. Det er likevel viktig at visse områder dekkes til. Spesielt føtter, knær og hender er utsatte områder og det er viktig å holde disse varme.

Et godt tips er å gå for en størrelse større enn normalt på løpe- eller sykkelskoene, da får du plass til tykke sokker. Varmt undertøy er også anbefalt, spesielt på bena. Glem heller ikke gode og varme vanter.

Relatert

Mat og drikke til Birkebeinerrittet

Birkebeinerrittet tråkkes snart i gang. Dagene i forkant kan få stor betydning for dine resultater. Her får du gode tips til hva du bør spise og drikke de siste dagene, rittdagen og underveis i løypa.

Slik unngår du beinhinnebetennelse

Beinhinnebetennelse er en plage som rammer mange løpere. Ingrid Kristiansen forklarer her hva som kan være symptomer, hva som er lurt å gjøre dersom du får beinhinnebetennelse og hvordan du selv kan forebygge beinhinnebetennelse.

Tren ute selv om temperaturen faller

Under all utendørsaktivitet er det viktig at vi kler oss etter forholdene. Særlig viktig er dette i kulda for å forhindre store varmetap, som kan føre til lavere prestasjonsevne. Og det ønsker vi jo alle å unngå!