tine.no
Mann går tur i skogen

Slik kan du trene med skade

Opplever du å bli litt nedfor når sykdom eller en skade ødelegger for treningen? Da er du ikke alene. I tillegg kan det å trene når du ikke er helt på topp både være vondt og ubehagelig. Men riktig trening kan også være bra om du tar noen forholdsregler.

Her er 6 tips du kan ta i bruk om du har en skade eller noen ondter

  • Ta en helsesjekk. Har du opplevd smerter i kroppen over noen uker, bør du gjennomføre en sjekk hos lege eller en behandler. Det er ikke alltid at slikt går over av seg selv. Da kan det være fint med råd fra eksperter. 
  • Lytt til kroppen. Det går helt fint å ta det med ro noen dager, det er en grunn for at kroppen sier stopp. Litt tid på sofaen er bra, men hvile og rekreasjon er mer enn å ligge i ro. Gjør andre ting som holder kroppen i gang, selv om du ikke trener.
Man drikker fra termos i naturen og ser utover et vann
  • Tren alternativt. Har du for eksempel en vond skulder, kan du trene bena. Lett jogging, eller en tur i skogen er fint. Har du vondt i bena, kan du teste romaskinen, eller trene mage, rygg og overkropp.  Svømming er nesten alltid bra. Har du smerter i ryggen er ofte korte gåturer og kjernetrening den beste medisinen.
  • Tenk positivt. De fleste skader går som oftest over. Sett livet i perspektiv og tenk hvor mye verre det kunne vært. Positive tanker holder humøret oppe og gjør det lettere å finne på alternative tiltak for å bevege kroppen. Når du ikke får trent rekker du kanskje være mer sosial med venner og familie? Du får lest den boka du aldri kom i gang med? 
Man går tur i skogen og ser ned på et vann
  • Rolig start. Når du er på bedringens vei, er det lett å bli ivrig. Ta det litt piano i starten og legg en plan, gjerne med trener eller behandler, på hvordan du gradvis skal komme tilbake for fullt.  Å skynde seg langsomt er en bragd som ikke alltid er lett, men utrolig viktig og smart.
  • Fokus på kosthold. Er du opptatt av å vedlikeholde vekten, eller jobber med vektnedgang så kan du bruke denne tiden til å ha ekstra fokus på riktig og sunn ernæring. Dette kan også gi en boost til å ta det neste steget mot et bedre kosthold.

Relatert

Slik unngår du beinhinnebetennelse

Beinhinnebetennelse er en plage som rammer mange løpere. Ingrid Kristiansen forklarer her hva som kan være symptomer, hva som er lurt å gjøre dersom du får beinhinnebetennelse og hvordan du selv kan forebygge beinhinnebetennelse.

Slik unngår du løperkne!

Her får du vite mer om hva som kan forårsake løperkne (Iliotibal Band Friction Syndrome), og hvordan du enkelt kan forebygge knesmerter i forbindelse med trening.