tine.no

Slik kan du terpe på løpeteknikken din

Lær deg hvordan du bør tenke når du løper, og tips til hvordan du kan løpe enklere og raskere.

Løper du mye, eller har tenkt til å begynne kan det være greit å lære riktig løpeteknikk først som sist. Det finnes dessverre ingen universell løpestil som passer for alle, men selve løpeteknikken kan du derimot utvikle og terpe på. Det er viktig for å unngå skader, og for å få maksimalt ut av treningen. 

Forfotløping

I det ideelle løpesteget lander foten under kroppens tyngdepunkt for å skape en mykere og smidigere landing. Mange mosjonister lander på samme måte som når de går – altså med hælen først. Dette fører til at støtet mot bakken blir hardere og pronasjonsbevegelsen i ankelen blir kraftigere. I løping vil vi at alle krefter skal gå fremover, derfor er forfotløping en viktig teknikk som må terpes på. 

Jente som løper på tærne

Få hofta opp og frem 

Et annet godt tips er å konsentrere deg om å få hofta opp og frem. Dette er enklere hvis du har en sterk kjernemuskulatur. Hvis du setter føttene naturlig under deg når du lander får du et godt fremskyv i løpesteget. 

Selv når du løper langt, enten det er på langtur eller i et løp, skal du prøve å få hofta opp og fram. Det vil hjelpe deg fremover. 

Manglende styrke i vrist, legg lår og hofte hindrer god teknikk

På langtur, eller et langt løp vil de fleste lande på flat fot når vi blir slitne. Dette er det største hinderet for å oppnå en god og effektiv løpeteknikk, og skyldes ofte manglende styrke i vrist, legg, lår og hofte.

6 kjappe triks du kan tenke på neste gang du løper:

  1. Kort ned stegene

  2. Sørg for at alle bevegelser er i fartsretningen

  3. Prøv å hold albuene i 90° grader vinkel

  4. Ha en rett holdning

  5. «Fall fremover»

  6. Tren kjernemuskulatur

Denne artikkelen ble først publisert på triathlonutstyr.no

Relatert

Slik unngår du beinhinnebetennelse

Beinhinnebetennelse er en plage som rammer mange løpere. Ingrid Kristiansen forklarer her hva som kan være symptomer, hva som er lurt å gjøre dersom du får beinhinnebetennelse og hvordan du selv kan forebygge beinhinnebetennelse.

Tren ute selv om temperaturen faller

Under all utendørsaktivitet er det viktig at vi kler oss etter forholdene. Særlig viktig er dette i kulda for å forhindre store varmetap, som kan føre til lavere prestasjonsevne. Og det ønsker vi jo alle å unngå!

Testene som viser om treningen gir resultater

Er du nysgjerrig på hvordan det står til med formen? Enten du akkurat har startet å trene, er mosjonist eller eliteutøver kan du prøve disse testene for å kartlegge helsen din.