tine.no

9 tips for en bedre løpeopplevelse

Løping er en utrolig flott, billig og tilgjengelig treningsform, som gir gode resultater fort. Det kan ta litt tid å lære seg å like og løpe. Her gir Desiree deg fordelene med løping og 9 tips for hvordan du kan bli glad i å løpe!

Fordeler med løping

  • Løping er godt for kroppen. Du styrker både hjerte, lunger, ben, rumpe, core og benbygning når du løper. 
  • Løping er effektivt. Løping er en av de mest energikrevende treningsformene! 20 – 30 minutter løping ved høy intensitet forbrenner godt med kalorier samtidig som det bygger kondisjon. Visste du at det direkte sammenheng mellom god kondisjon og god fettforbrenning?
  • Løping øker kondisjonen, som igjen reduserer risiko for livsstilssykdommer. God kondisjon senker blodtrykket, og reduserer sjansen for blodpropp og hjertestans.
  • Løping styrker skjelettet. Når du løper og går bærer du din egen kroppsvekt. Det vil si at du må flytte din vekt med ganske stor kraft for hvert skritt du tar. Dette styrker skjelettet ditt, og vil blant annet bidra til å redusere faren for benskjørhet.  

9 TIPS FOR EN BEDRE LØPEOPPLEVELSE

1. BRUK RIKTIGE SKO

Dette går ikke an å få sagt nok ganger! Du kan trene i joggesko, men du kan ikke jogge i vanlige treningssko. Gjør kroppen din den lille tjeneste og invester i ordentlige sko.

2. FOKUSER PÅ TID, IKKE DISTANSE

En  vanlig nybegynnerfeil er å begynne og jobbe seg opp mot en viss distanse. Typisk 3 – 5 – 10 kilometer.

Start heller med å være i bevegelse i 30 minutter, med et mål om å jogge/løpe disse 30 minuttene sammenlagt. Til å begynne med må du nok veksle mellom å gå og jogge, men ikke fortvil – formen vil komme seg raskt!

3. VARM ALLTID OPP

Start alltid økta med oppvarming. Fem minutter er det som skal til for å unngå kjedelige skader som beinhinnebetennelse.

Start med å gå raskt, stopp opp, ta noen tåhev, jogg lett, noen nye tåhev, løp litt på stedet og spark deg selv i rumpa, tåhev igjen. Så er du klar!

Dame løper utendørs

4. TRAPP NED ETTER LØPET

Når vi først snakker om det – bruk gjerne ti små minutter til å gå deg ned og tøye ut etter endt løpetur. Fokuser på hofteleddsbøyer, forside lår, legg, rumpe og bryst.

Ikke bare er nedtrappingen skadeforebyggende, men det kan gjøre deg til en bedre løper. Og ikke minst føles det veldig godt. 

5. BYGG OPP BASEN DIN FØRST

Både bakker, trappeløp, fartslek og andre alternative treningsformer er med på å bygge en god løpeform. Før du kaster deg over denne delen av løpetreningen er det viktig at du har litt grunnform. Du bør kunne jogge tre kilometer før du legger slike alternative treningsformer i treningshverdagen. 

6. JUST DO IT!

Løping krever mye av deg både fysisk og mentalt. Det er ingen vei utenom – de første løpeturene kan oppleves som ganske ubehagelige. Det er en stor jobb å flytte en kropp fremover i fart, kjedelig kan det også være. Men løping er nok en av de treningsformene hvor du merker fremgang fortest!

Dame løper på brostein

7. VARIASJON, VARIASJON, VARIASJON!

Det er faktisk ganske enkelt å variere løpetrening. Både intervaller, bakkeløp, fartslek, trapper, rolig jogging. Variasjon er nøkkelen både til resultater, treningsglede og motivasjon. 

8. BRUK TEKNOLOGI

Man skal ikke undervurdere effekten av noe så enkelt som et aktivitetsbånd eller en gratis mobilapp på motivasjonen! 

Les hvordan du kan benytte pulsklokke i treningen din her.

9. MUSIKK GIR ENERGI

Musikk gir energi, noe å fokusere på og litt ekstra boost når man trenger det mest. Det er vitenskaplig bevist!

Relatert

Slik unngår du beinhinnebetennelse

Beinhinnebetennelse er en plage som rammer mange løpere. Ingrid Kristiansen forklarer her hva som kan være symptomer, hva som er lurt å gjøre dersom du får beinhinnebetennelse og hvordan du selv kan forebygge beinhinnebetennelse.

Tren ute selv om temperaturen faller

Under all utendørsaktivitet er det viktig at vi kler oss etter forholdene. Særlig viktig er dette i kulda for å forhindre store varmetap, som kan føre til lavere prestasjonsevne. Og det ønsker vi jo alle å unngå!

Testene som viser om treningen gir resultater

Er du nysgjerrig på hvordan det står til med formen? Enten du akkurat har startet å trene, er mosjonist eller eliteutøver kan du prøve disse testene for å kartlegge helsen din.