Kosttilskudd

Trenger vi kosttilskudd?

Når vintermørket gjør sin inntreden kan det være vanskeligere å komme seg ut på trening i kulden. Man kan få en følelse av at det trengs ekstra påfyll, for eksempel tilskudd av vitaminer eller mineraler. Men har vi egentlig behov for det?

Studier viser at de fleste får i seg nok næringsstoffer, og at folk flest ikke har behov for å ta kosttilskudd. Dette gjelder også for oss som trener, siden vi gjerne spiser mer mat og dermed får i oss mer av alle de viktige næringsstoffene. I følge Olympiatoppen forekommer mangeltilstander relativt sjelden blant idrettsutøvere. De som er mest utsatt for mangler er de som har et ensidig kosthold, for eksempel på grunn av matvareintoleranse eller at de følger en diett, som fks. et vegetarkosthold.


 

Heller mat enn piller

  • Vi vet lite om hvilke spesifikke mengder av de ulike næringsstoffene som er mest gunstige for oss
  • Vitaminer og mineralstoffer fungerer i et samspill, ikke hver for seg
  • Høye doser av enkelte stoffer kan ha ugunstig effekt, ved for eksempel å påvirke opptaket av andre viktige stoffer
  • Det finnes sunne stoffer i maten som ikke lar seg konsentrere i pilleform, for eksempel fytokjemikalier

 

Det er alltid en fare for at kosttilskudd inneholder komponenter som kan medføre en positiv dopingtest selv om dette ikke fremgår av varedeklarasjonen
-Toppidrettssenteret

 

Tilskudd som anbefales

  • Vitamin D
    Mange nordmenn har lav vitamin D-status, blant annet fordi vi utsettes for lite sol i vinterhalvåret. Tran er en god kilde til vitamin D.
  • Jern
    Personer som trener mye, spesielt kvinner, er utsatt for å få jernmangel. Om kostholdet ikke er tilstrekkelig, kan man ha behov for jerntilskudd. Man bør imidlertid snakke med lege eller annet helsepersonell før man begynner med jerntilskudd. For mye jern kan være en belastning for kroppen og gir ikke økt overskudd
  • Folat
    Kvinner som planlegger å bli gravide anbefales å ta et tilskudd av 0,4 milligram folat hver dag fra en måned før forventet befruktning, og i graviditetens første to til tre måneder.